Ţările G7 au anunţat duminică seara că nu vor recunoaşte nicio „schimbare de statut” în Ucraina prin forţă şi că sunt gata să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, după cele deja anunţate în această săptămână, dacă aceasta nu pune capăt războiului său de agresiune împotriva Ucrainei, relatează Agerpres.

Summit G7Foto: Anthony Devlin / AFP / Profimedia

În timpul reuniunii prin videoconferinţă a şefilor diplomaţiilor din SUA, Germania, Franţa, Japonia, Canada, Italia şi Marea Britanie, forumul ţărilor industrializate a cerut Moscovei să înceteze imediat atacurile asupra Ucrainei, a populaţiei civile şi a infrastructurii sale şi să îşi retragă fără întârziere trupele din ţară, potrivit unui comunicat al preşedinţiei germane a G7.

Cele şapte ţări au avertizat, de asemenea, că nu vor recunoaşte nicio „schimbare de statut” în Ucraina prin forţă, adică noi teritorii care ar putea fi anexate.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 şi tocmai a recunoscut independenţa a două republici autoproclamate de separatiştii pro-ruşi din estul regiunii ucrainene Donbas.

Sâmbătă, ţările occidentale şi-au înăsprit deja drastic sancţiunile financiare împotriva Moscovei, excluzând mai multe bănci ruseşti de pe platforma interbancară internaţională Swift, un angrenaj-cheie în finanţele mondiale, ceea ce ar trebui să îngreuneze mult comerţul rusesc.

De asemenea, au luat măsuri pentru a împiedica banca centrală rusă să susţină moneda naţională, rubla, prin limitarea accesului acesteia la pieţele internaţionale de capital.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a participat la reuniunea de duminică a omologilor săi din G7, se arată în comunicat.

Cu această ocazie, cele şapte state G7 au convenit şi asupra ajutorului umanitar pentru Ucraina, pe care diferitele ţări îl anunţă una după alta.

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind situaţia umanitară din ţară este programată pentru luni.

Urmărește LIVETEXT pe HotNews.ro evoluția evenimentelor în cea de a patra zi a invaziei Rusiei în Ucraina