Antonov 225, cel mai mare avion din lume, a fost distrus duminică în urma unor bombardamente care au avut loc pe Aeroportul Antonov, de lângă Kiev.

Antonov An-225 MriyaFoto: Volodymyr Tarasov / Avalon / Profimedia

Sediul companiei ucrainene Antonov, cea care deține avionul, se află în apropierea Kievului.

Conform Ukroboronprom, concernul de stat din industria armamentului din Ucraina, Antonov-225 Mriya a ars în urma unui atac rusesc (se afla într-un hangar).

"Ocupanţii ruşi au distrus nava amiral a aviaţiei ucrainene - legendarul An-225 Mriya. S-a întâmplat pe aerodromul Antonov din Hostomel, lângă Kiev", a precizat Ukroboronprom pe pagina sa de Facebook, conform Reuters.

Conform estimărilor, restaurarea avionului ar putea costa peste 3 miliarde de dolari şi va lua mult timp.

Forțele ucrainene și cele ruse s-au luptat constant în zonă în ultimele zile pentru a cuceri poziția dominantă a Aeroportului Hostomel.

Uriașul Antonov 225 a fost la București, pe Aeroportul Otopeni, în 2021

Giganticul Antonov AN-225 Mriya, cel mai mare avion din lume, s-a aflat și pe Aeroportul Otopeni în data de 7 octombrie 2021 (prima și singura dată).

Avionul cu 6 motoare, o lungime de 84 de metri și o anvergură a aripilor de 88,4 metri este unicat în lume, fiind folosit pentru transporturi comerciale de gabarit depășit, de până la 250 de tone și a fost singura dată când a aterizat la noi în țară.

Este propulsat de șase motoare, iar primul zbor al său a avut loc la 21 decembrie 1988.

În serviciul comercial se mai afla un singur avion de acest tip, înmatriculat UR-82060, și era disponibil pentru transporturi comerciale de gabarit depășit, de până la 250 tone.

Un al doilea avion AN-225 a fost parțial construit la sfârșitul anilor ’80, însă nu a fost finalizat din motive financiare.

Unicul AN-225, operat de producătorul de avioane Antonov, nu zbura regulat. În decursul ultimilor ani a efectuat doar câteva zeci de zboruri.

Avionul are o lungime de 84 de metri, înălțime de 18.1 metri, iar anvergura aripilor este de 88.4 de metri. AN-225 poate transporta o încărcătură de până la 250 de tone și poate decola cu o masă totală de 600 de tone.

Antonov este o companie ucraineană specializată în construirea de aeronave foarte mari. A fost fondată pe 31 mai 1946, de către Oleg Antonov. Printre avioanele construite se numără și celebrele Antonov An-225 și Antonov An-124.

Evenimentele zilei de duminică, 27 februarie, din războiul dintre Rusia și Ucraina sunt Live Text pe HotNews.ro.