În Belarus are loc în acest sfârșit de săptămână un nou referendum pentru modificarea Constituției, care ar permite Belarusului să găzduiască arme nucleare rusești pe teritoriul său, scrie Foreign Policy.

Putin si Lukasenko la o plimbare cu iahtulFoto: Russian Government / Alamy / Profimedia Images

Votul popular ar putea elimina formularea din articolul 18 din Constituția Belarusului, care a garantat neutralitatea nucleară a țării de la independența sa față de Uniunea Sovietică, conform Foreign Policy.

De asemenea, în urma referendumului ar putea fi consolidate puterile Adunării Populare din Belarus, care ar putea deveni „cel mai înalt organ reprezentativ al democrației” și ar putea alege și judecătorii.

Totodată, modificarea ar permite ca Aleksandr Lukașenko să fie atât președinte, cât și președinte al Adunării, urmând să controleze toate mecanismele puterii ani de zile.

Președintele Belarului, Alexandr Lukașenko, a declarat, după ce a votat, că țara sa se va adresa Rusiei cu solicitarea de a transfera arme nucleare pe teritoriul țării, dacă „Occidentul va face același lucru în Polonia sau Letonia”, scrie zdg.md.

Mesajul lui Zelenski către locuitorii din Belarus

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cărui țară este invadată de joi de Rusia, le-a transmis locuitorilor Belarusului un mesaj în care i-a îndemnat să facă alegerea astfel încât țara să redevină „bună și sigură”:

  • „Faceți alegerea corectă. Sunt sigur că aceasta este cea mai importantă alegere a poporului vostru”.

Aceasta ar fi a treia serie de modificări aduse constituției pe care Lukașenko a făcut-o de la preluarea mandatului său, în 1994, conform zdg.md.

Referendumul are loc în contextul în care Ucraina se află de joi sub atacul Rusiei, iar o parte din armata rusească a pătruns în Ucraina prin Belarus. De altfel, Rusia a condiționat negocierile cu Ucraina de desfășurarea acestora în Belarus, deși Zelenski a spus că este deschis la negocieri cu Rusia dar nu într-o țară ”dinspre care zboară rachete”. Ucraina a sugerat, în schimb, o întâlnire în Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau Baku.