​Dacă Ucraina va cădea în mâinile Rusiei, vor urma Republica Moldova, Georgia, Balcanii de Vest şi republicile baltice, a avertizat duminică premierul sloven, Janez Jansa, care nu exclude un al treilea război mondial, relatează EFE.

Janez JansaFoto: Jure Makovec / AFP / Profimedia Images

Într-un interviu acordat presei slovene Nova24, Planet TV şi Siol, el a spus că Rusia ar putea ataca mai întâi ţările din jurul Uniunii Europene care nu au aderat încă la UE şi la NATO, iar apoi ar fi rândul ţărilor baltice.

  • ''Acolo am avea un conflict serios şi, posibil, începutul celui de-al treilea război mondial", a spus Jansa.

Pe de altă parte, dacă Ucraina rezistă, nu va exista o escaladare şi vor avea loc negocieri, motiv pentru care apărarea Ucrainei este de o importanţă crucială pentru Europa şi pentru întreaga lume, a subliniat el.

Premierul sloven a avertizat că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar putea încerca să provoace conflicte în Balcanii de Vest ca strategie de diversiune.

  • ''Părţile din Balcani care nu fac încă parte din UE sunt o potenţială pradă pentru aspiraţiile lui Putin. Este posibil să incite la conflicte şi tulburări acolo pentru a ţine UE ocupată cu Balcanii, în timp ce Rusia se va concentra pe vecinătatea sa'', a apreciat el.

În Balcanii de Vest, a spus Jansa, punctele nevralgice sunt republica sârbă separatistă din Bosnia-Herţegovina, tensiunile dintre Serbia şi Kosovo şi situaţia complicată din Muntenegru, conform Agerpres.