Ramzan Kadîrov, liderul regiunii Cecenia și un apropiat aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a transmis sâmbătă că luptători ceceni s-ar afla și ei la luptă în Ucraina, conform Reuters.

Ramzan Kadirov alaturi de alti lideri ceceniFoto: Yelena Afonina / TASS / Profimedia Images

Kadirov susține, într-un videoclip, că unitățile cecene nu au înregistrat pierderi până acum, iar trupele Rusiei ar putea cu ușurință să cucerească orașe mari din Ucraina, inclusiv Kiev, dar că sarcina lor ar fi să evite pierderea de vieți omenești.

Russia Today a scris vineri că sunt aproximativ 12.000 de luptători ceceni, care ar așteapta ordinul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru a intra în Ucraina.

De asemenea, televiziunea locală Groznîi TV anunța joi că „șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, s-a adresat audienței. El a menționat că militarii Republicii Cecene sunt gata să îndeplinească orice ordin al președintelui țării (n.r. Vladimir Putin)”.

Cine este Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei

Kadîrov a fost numit în funcția de președinte al Ceceniei în 2007, când avea 30 de ani, după ce acesta a fost timp de un an și prim-ministrul guvernului de la Groznîi.

El este fiul fostului președinte pro-rus Ahmad Kadîrov, ucis intr-un atentat în luna mai 2004.

Kremlinul s-a bazat pe Kadîrov, considerat un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, să stabilizeze Cecenia după două războaie separatiste, acesta conducând republica predominant musulmană ca pe un fief personal cu ajutorul temutelor sale trupe de securitate, folosite pentru a suprima orice disidență.

Grupurile internaționale pentru apărarea drepturilor omului au acuzat autoritățile cecene de răpiri, folosirea torturii și uciderea oponenților.

Liderul cecen a negat orice implicare în atacurile asupra criticilor săi din străinătate, afirmând că au fost orchestrate de agenții de informații străine cu scopul de a-l compromite și de a afecta imaginea Rusiei.