Guvernul canadian și-a exprimat sâmbătă „îngrijorările” cu privire la difuzarea pe teritoriul său a postului rusesc RT (ex-Russia Today), acuzat că ar fi portavocea Kremlinului, scrie AFP.

Russia Today pe YoutubeFoto: Web Pix / Alamy / Profimedia Images

Acuzat în mod regulat în Occident că contribuie la dezinformare, RT a fost luat în colimatorul autorităților din mai multe țări europene, mai ales după invadarea Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin.

„Împărtășesc preocupările multor canadieni cu privire la prezența Russia Today în sistemul nostru de difuziune”, a declarat ministrul canadian al Patrimoniului, Pablo Rodriguez, pe Twitter.

Pe măsură ce tot mai mulți canadieni cer interzicerea difuzării acestui canal de televiziune rusesc, ministrul, un apropiat al premierului Justin Trudeau, a asigurat că „explorăm toate opțiunile”.

Deși „RT se află în prezent pe lista serviciilor necanadiene aprobate”, licența sa de difuzare este „un privilegiu (care poate) fi retras”, a avertizat vineri în ziarul Le Devoir reglementatorul pieței, Conseil de Broadcasting and Telecommunications ( CRTC).

O interdicție de difuzare ar putea fi decisă de exemplu în situația încălcării obligației de a „prezenta știrile cu acuratețe și imparțialitate”, a reamintit CRTC, RT fiind acuzată în mod regulat de mesaje pro-Putin.

Vineri, principalul furnizor de televiziune din Finlanda a oprit difuzarea RT. Londra a cerut miercuri o revizuire de către autoritatea de reglementare Ofcom a licenței acordate RT. Iar la începutul lunii februarie, Germania a interzis RT pe teritoriul său, ceea ce a determinat Moscova să închidă biroul radioului și televiziunii germane Deutsche Welle din Moscova.

Dat în funcțiune în 2005 sub numele de „Russia Today”, RT-ul este finanțat de statul rus, având dezvoltate posturi de radio și site-uri web în mai multe limbi, inclusiv engleză, franceză, spaniolă, germană și arabă.