Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, conducătorul spiritual al celor aproximativ 300 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume și care a recunoscut în 2018 Biserica independentă a Ucrainei, spune că a devenit "o ţintă pentru Moscova", conform AFP.

Patriarhul Bartolomeu I al ConstantinopoluluiFoto: Vladimir Pomortzeff / Alamy / Profimedia Images

Atribuirea de către Patriarhia ecumenică a Constantinopolului, al cărei sediu se află la Istanbul, a statutului de "Biserică autocefală" - adică independentă - pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina a nemulţumit Rusia atât de mult, încât această ţară vrea acum să îl pedepsească, afirmă patriarhul Bartolomeu I.

"Patriarhia şi eu însumi, ca persoană, am devenit o ţintă"

  • "Vedem astăzi cât de mare dreptate am avut atunci când am acţionat astfel (...)
  • Ne-ar plăcea totuşi ca statul şi Biserica rusă să nu arate atât de multă animozitate, faţă de mine şi de Patriarhie, şi să accepte această decizie.
  • Dar nu este cazul, Patriarhia şi eu însumi, ca persoană, am devenit o ţintă", a afirmat Bartolomeu într-un interviu acordat miercuri seară postului de televiziune CNN Turk.

El a mai spus că a făcut o vizită la consulatul Ucrainei din Istanbul pentru a-şi exprima susținerea faţă de această ţară şi că a vorbit la telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski:

  • "Ne-a cerut să ne rugăm şi noi vom face bucuroşi acest lucru. El dă un exemplu pentru poporul său.
  • Ei nu vor să se predea şi au dreptate. De ce ar renunţa la libertatea lor în faţa ocupanţilor?".

Referindu-se la preşedintele rus şi la invadarea Ucrainei, patriarhul ecumenic al Constantinopolului a spus: "Vladimir Putin este foarte inteligent, foarte dinamic. Cum a putut să ia o astfel de decizie? Acum toată lumea îl detestă".

În 2018, Bartolomeu a acordat autocefalie Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, făcând-o independentă de Moscova, într-o divizare istorică la care Rusia s-a opus puternic.