Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care „cere Rusiei să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Documentul a fost votat de o majoritate covârşitoare de 141 de ţări, scriu AFP, EFE și Agerpres.

Dintre cele 193 de ţări membre ale organizaţiei, cinci au votat împotrivă, 35 s-au abţinut, printre care China, Cuba, India şi Africa de Sud, şi 12 au decis să nu participe la vot, printre care Venezuela, Maroc şi Etiopia. Pentru a fi adoptată, rezoluţia avea nevoie de sprijinul a două treimi din statele membre care au votat.

Rezultatul a fost întâmpinat cu aplauze.

Cele cinci ţări care au votat împotrivă au fost Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Eritreea şi Siria.

Rezoluţia, adoptată la finalul a peste două zile de discursuri în cadrul forumului ONU reunit de luni într-o sesiune specială de urgenţă, cere Moscovei să îşi retragă „imediat, complet şi necondiţionat toate forţele militare” din Ucraina şi „condamnă decizia Rusiei de a creşte statutul de alertă al forţelor sale nucleare”.

Adunarea Generală a ONU a fost convocată pentru a vota această rezoluţie după ce Rusia a respins prin veto un text similar în Consiliul de Securitate. În Adunarea Generală nu există dreptul de veto.

Textul, redactat de Uniunea Europeană în coordonare cu Ucraina şi cu aproximativ 100 de co-susţinători, deplânge de asemenea în termenii cei mai fermi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi reafirmă angajamentul faţă de suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială ale acestei ţări, inclusiv ale „apelor sale teritoriale”.

Intitulată „Agresiunea împotriva Ucrainei”, rezoluţia mai solicită acces neîngrădit pentru ajutorul umanitar - pe fondul unor discuţii dificile în Consiliul de Securitate pe marginea unui proiect de rezoluţie franco-mexicană pe aceeaşi temă - şi „deplânge implicarea Belarusului” în atacul asupra Ucrainei.

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţia, a denunţat chiar înainte de vot de la tribuna ONU un „genocid” în curs de desfăşurare în ţara sa, comis de Rusia, îndemnând la „acţiune” din partea comunităţii internaţionale pentru a nu repeta ceea ce a făcut Hitler.

Documentul nu are caracter obligatoriu, potrivit agenției EFE.

Citește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO