Adunarea Generală a Națiunilor Unite va critica miercuri Rusia pentru invazia sa în Ucraina și va cere Moscovei să înceteze luptele și să își retragă forțele militare, votul de miercuri având ca scop izolarea diplomatică a Rusiei, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Până marți seară, aproape jumătate din cei 193 de membri ai Adunării Generale au semnat în calitate de co-inițiatori un proiect de rezoluție, înainte de votul de miercuri, au declarat diplomații. Textul "deplânge" "agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei".

Acesta este similar cu un proiect de rezoluție la care Rusia și-a exercitat vineri dreptul de veto în Consiliul de Securitate format din 15 membri.

Nicio țară nu are însă drept de veto în Adunarea Generală și diplomații occidentali se așteaptă ca rezoluția, care are nevoie de un sprijin de două treimi, să fie adoptată.

Rusiei i se cere să-și retragă forțele de invazie

"Războiul Rusiei aduce o nouă realitate. Aceasta necesită ca fiecare dintre noi să ia o decizie fermă și responsabilă și să ia o poziție", a declarat marți ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în cadrul Adunării Generale.

Deși rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, ele au greutate politică.

Proiectul de text "cere ca Federația Rusă să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional".

Se așteaptă ca zeci de state să se abțină în mod oficial de la vot sau să nu se implice deloc. În două voturi din Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, privind criza ucraineană, desfășurate săptămâna trecută, China, India și Emiratele Arabe Unite s-au abținut.