​Consiliul de Securitate al ONU a adoptat duminică, la cererea ţărilor occidentale, o rezoluţie care convoacă luni în „sesiune specială de urgenţă” Adunarea Generală a ONU pentru ca cei 193 de membri ai săi să decidă asupra invadării Ucrainei de către Rusia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezoluţia, susţinută de Statele Unite şi Albania, a fost adoptată de 11 ţări. Rusia a votat împotrivă, Emiratele Arabe Unite, China şi India s-au abţinut. Nu a fost posibil niciun drept de veto pentru această sesizare în conformitate cu reglementările ONU în vigoare, precizează Agerpres.

Adoptată în baza unei proceduri instituite în 1950, sesizarea „Unire pentru menţinerea păcii” reprezintă un regres major pentru Rusia pe scena diplomatică internaţională şi nu a putut face obiectul unui veto din partea unuia din cei cinci membri permanenţi ai Consiliul de Securitate, din care face parte şi Rusia.

Vineri, Moscova a respins o rezoluţie iniţiată de SUA şi Albania prin care se condamna invazia rusă şi se cerea retragerea imediată a trupelor din Ucraina.

Această sesizare excepţională a Adunării Generale, un eveniment extrem de rar în istoria ONU, va permite celor 193 de membri ai ONU să se poziţioneze în privinţa conflictului, între susţinătorii democraţiei şi suveranităţii Ucrainei şi susţinătorii Moscovei.

"Ţinând cont de faptul că lipsa unanimităţii membrilor săi permanenţi" vineri "l-a împiedicat să îşi exercite responsabilitatea sa principală în menţinerea păcii şi securităţii internaţionale", Consiliul de Securitate "hotărăşte convocarea unei sesiuni extraordinare de urgenţă a Adunării Generale", se arată în rezoluţia adoptată.

Sesiunea specială de luni a Adunării Generale este programată să înceapă la ora 10:00 a.m. (15:00 GMT) şi va fi deschisă de preşedintele acestui organism şi de secretarul general al ONU.

Luni după-amiază, la solicitarea Franţei, o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate, a cincea în ultima săptămână, este programată pentru ora 15:00 (20:00 GMT). În cadrul său va fi făcută o prezentare a crizei umanitare provocate în Europa de Rusia. Franţa intenţionează ca în cadrul acestei reuniuni să se adopte o rezoluţie care "să ceară încetarea ostilităţilor şi protecţia civililor", precum şi "accesul umanitar nestingherit".

Duminică nu se cunoştea poziţia Rusiei cu privire la această rezoluţie.

Urmărește LIVETEXT pe HotNews.ro evoluția evenimentelor în cea de a patra zi a invaziei Rusiei în Ucraina