Explozii masive au fost auzite la Kiev joi dimineață. Imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat o explozie luminând cerul nopții. S-au auzit explozii și la periferia orașului Herson din sudul Ucrainei, potrivit Kyiv Independent.

Explozii in KievFoto: Nexta

O serie de orașe din Ucraina, inclusiv Okhtirka și Harkiv, au suferit pagube mari în urma bombardamentelor rusești.

În Harkiv, rachetele rusesti au lovit cel puțin trei școli și Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Harkiv.

În Okhtirka, zeci de clădiri rezidențiale au fost distruse în urma exploziilor de artilerie.

Herson-primul mare oraș ucrainean cucerit de ruși

Primarul orașului ucrainean Herson, Ihor Kolikhaiev, a spus că armata ucraineană nu se mai află în oraș și că locuitorii săi trebuie acum să îndeplinească instrucțiunile „oamenilor înarmați care au venit la administrația orașului” – indicând că orașul a căzut sub controlul Rusiei, potrivit CNN, Reuters și NYT.

Anunțul de pe pagina sa de Facebook vine după câteva zile de presiuni asupra Hersonului de către forțele ruse care au înconjurat orașul.

Herson este un oraș important din punct de vedere strategic cu acces la Marea Neagră, cu o populație de aproape 300.000 de locuitori.

Miercuri, la Kiev, primarul a contestat pretențiile rusești de control, spunând că forțele ucrainene încă luptă în anumite părți ale orașului. Noua postare spunea că forțele ucrainene au plecat.

Primarul a mai spus într-un interviu pentru New York Times că un grup de aproximativ 10 ofițeri ruși înarmați, inclusiv comandantul forțelor care ataca orașul, a intrat miercuri în clădirea primăriei. El a spus că a fost informat de ofițerii ruși că plănuiesc să înființeze o nouă administrație similară celor din două enclave separatiste susținute de ruși din estul Ucrainei.

Ce înseamnă asta: dacă Herson se află acum sub controlul Rusiei, ar fi un moment semnificativ al conflictului, deoarece ar marca primul oraș important capturat de forțele ruse.

Miercuri seara, Hennadi Lahuta, șeful administrației regionale Herson, a emis un mesaj în care spunea: „Îi rog pe toți cei care nu sunt acasă acum sau care plănuiesc să iasă afară să nu facă acest lucru. Ocupanții sunt în toate zonele orașului și sunt foarte periculoși.”

Regiunea Herson, care se învecinează cu Crimeea, a fost atacată încă de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, în zori.

Forțele ruse „par să experimenteze în general mai puțină rezistență în Sudul Ucrainei decât în ​​Nord”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Herson și Mariupol, două orașe majore din sud, sunt încă disputate, a spus Kirby. „Evaluarea noastră este că, pe măsură ce se apropie de aceste două orașe din sud, credem că trupele ruse se vor confrunta cu mai multă rezistență”, a spus Kirby.