De la începutul războiului și până joi dimineață Armata Ucraineană susținea că Rusia ar fi pierdut deja 30 de avioane și 30 de elicoptere, însă noi vești din Ucraina ar indică noi pierderi importante pentru Rusia: un avion de vânătoare Su-30 și un avion de atac și bombardament strategic Su-34.

Un Suhoi Su-34 ar fi fost doborât de UcrainaFoto: Armata ucraineana

Sistemele antiaeriene ucrainene ar fi doborât un avion de vânătoare Suhoi Su-30 al Rusiei deasupra orașului Îrpin, o localitate de satelit din vestul Kievului, relata cotidianul The Kyiv Independent, citând oficialii armatei Ucrainene.

Avioanele de vânătoare Suhoi Su-30 sunt printre principalele modele care formează coloana vertebrală a aviației de atac rusești și sunt modele mai noi și mai moderne decât avioanele Su-27 și MiG-29 pe care Ucraina le avea în inventar la începutul deflagrației. Moscova nu a confirmat sau infirmat informația doborârii avionului Su-30.

În ultimele zile, de altfel, armata ucraineană a tot anunțat că ar fi reușit să doboare astfel de avioane Su-30 în mai multe locuri, fie cu aviația de atac, fie cu sistemele sale anti-aeriene S-300.

De altfel, cel puțin un Su-30 ar fi fost distrus pe pista bazei de la Millerovo din Rusia după ce Ucraina a contraatacat cu rachete.

Mai mult, ucrainenii susțin că ar fi reușit să doboare și avioane Su-35S, acesta fiind cel mai modern dintre avioanele de bază al aviației ruse cu numai 140 de unități produse.

Un Suhoi Su-34 ar fi fost doborât de Ucraina

Tot joi armata Ucraineană a susținut că ar fi reușit să doboare un alt avion prețios al Rusiei: un avion de atac și bombardier Su-34.

Doborârea aeronavei ar fi avut loc în apropiere de localitatea Volnovaha, undeva în estul Ucrainei între Donețsk și Mariupol. Avionul ar fi fost luat la țintă cu sisteme de apărare anti-aeriană.

Informația publicată pe diferite conturi oficiale ale Armatei Ucrainei a fost confirmată și de către jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko de la Kyiv Independent.

Avionul Su-34 este un avion modern folosit pentru atacuri și bombardamente strategice. Este un avion introdus în aviația rusă în anul 2014 și până acum doar 134 de aparate operaționale au fost produse.

Avionul are o cabină pentru doi piloți așezați unul lângă altul și e folosit în special pentru atacul țintelor la sol sau pe mare, poate fi echipat și cu rachete aer-aer și a fost gândit să înlocuiască bătrânul avion de vânătoare Su-24 în flota rusă.

Citește și:

---

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.