Imagini surprinse din satelit arată cozile formate în fața supermarketurilor unor orașe din Ucraina de persoanele care așteaptă să poată cumpăra mâncare, apă și alte provizii de bază, relatează NDTV.

Cozi la alimente si apa in UcrainaFoto: Maxar

Imaginile publicate de compania Maxar au fost surprinse în capitala Kiev și orașul Cernihiv din nord-estul țării, încercuit miercuri de forțele rusești.

Serviciile de informații britanice au transmis joi dimineața că Cernihiv, la fel ca Mariupol și Harkiv au rămas în mâinile ucrainenilor, spre deosebire de orașul Herson din sudul țării care pare să fi fost ocupat miercuri noaptea de soldații ruși.

În cursul weekendului trecut în Cernihiv au fost surprinse imagini dramatice cu locuitori ai orașului care se așează în fața tancurilor rusești pentru a încerca să le oprească.

Astfel de imagini cu ucraineni care se așează în fața tancurilor sau blindatelor armatei Ruse pentru a le opri sau încetini înaintarea au fost filmate și în orașe din Ucraina începând de joia trecută, când președintele Vladimir Putin a anunțat o „operațiune militară specială” în țara vecină.

Imaginile din satelit arată tragedie umanitară în Ucraina

ONU și organizațiile umanitare și pentru apărarea drepturilor omului avertizează despre o tragedie umanitară fără precedent în ultimii ani în contextul invaziei rusești. ONU estima miercuri noaptea că un milion de persoane au părăsit deja Ucraina în doar 7 zile.

Este așteptat ca numărul acestora să crească exponențial după ce Rusia a început tot mai mult să bombardeze ținte și populația civilă.

Aceste bombardamente s-au intensificat în ultimele zile, în pofida demarării negocierilor de pace între Kiev și Moscova, Rusia ignorând apelul președintelui Volodimir Zelenski de a le pune capăt înainte de începerea discuțiilor.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.