Șeful Consiliului European, Charles Michel, spune că aplicarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei - așa cum a cerut președintele ucrainean, Volodimir Zelenski - ține de decizia NATO, dar că ar fi „un pas prea departe”, cu un „risc real de escaladare și un risc real pentru un posibil al treilea război mondial”, conform CNN.

Charles MichelFoto: Alexandros Michailidis / AFP / Profimedia
  • „UE nu este în război cu Rusia. Realitatea este că Rusia a lansat un război sălbatic împotriva Ucrainei.
  • Ucraina nu este membru NATO și de aceea trebuie să fim extrem de atenți și precauți.
  • Trebuie să facem tot ce este posibil, dar ținând cont de faptul că Rusia are arme nucleare și este foarte important să evităm un al treilea război mondiall”, a spus președintele Consiliului European într-un interviu pentru CNN.

Michel a spus că, deși aceasta este o decizie care ține de NATO, și nu de UE, este important ca membrii NATO să înțeleagă că ar fi „un pas prea departe”.

  • „De aceea încercăm să milităm în diferite domenii la nivel diplomatic.
  • Încercăm să oferim mai mult sprijin Ucrainei pentru a avea o încetare a focului cât mai curând posibil și pentru a ne asigura că vom putea negocia cât mai curând posibil”, a adăugat el.

Michel a mai spus că, deși NATO este „coloana vertebrală a securității comune în Europa”, țările europene trebuie să-și asume mai multe responsabilități pentru a putea oferi singure mai multe capacități în domeniul militar.

„Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele"

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi NATO și aliaților occidentali să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, pe fondul invaziei Rusiei și bombardamentelor aeriene asupra unor orașe.

  • „Și dacă voi nu aveți puterea de a închide cerul, atunci dați-mi mie avioanele”, a spus el .

Zelenski a cerut Occidentului să sporească sprijinul pentru țara sa, avertizând că, dacă Ucraina va fi învinsă de Rusia, aceasta va ataca celelalte țări din Europa de Est pentru a ajunge „până la zidul Berlinului”.

  • „Dacă noi dispărem, Dumnezeu să ne ocrotească, vor urma Letonia, Lituania, Estonia etc... Până la zidul Berlinului, credeți-mă!”, a spus Volodimir Zelenski, apreciind că Moscova ar putea avea ca obiectiv reconstruirea sferei de influență a URSS în Europa.

---

  • Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.