La o săptămână de la declanșarea războiului de către Vladimir Putin, ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, face joi un apel la "rezistenţă totală" împotriva trupelor ruse şi la creşterea presiunii asupra acestora. El mai spune că nici Rusia, nici Occidentul și nici nimeni nu au crezut că armata ucraineană va rezista atât în fața rușilor.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Nimeni. Fiți conștienți de asta. Nimeni. Nici în Rusia, nici Occidentul nu au crezut că vom rezista o săptămână. Nimeni", a scris joi pe Facebook ministrul ucrainean al Apărării.

El mai spune că trebuie sporită presiunea asupra rușilor și este nevoie de "rezistenţa totală".

  • "Mai sunt multe provocări înainte. Va curge sânge, vor fi lacrimi, durere. Dar acum, mai mult ca niciodată, avem toate motivele să fim încrezători. (...) Vom învinge cu siguranță", adaugă ministrul Apărării din Ucraina.

Miercuri, pentru prima dată în şapte zile de ofensivă militară, Rusia a recunoscut moartea a 498 de militari ruşi în războiul din Ucraina şi rănirea a 1.597 de membri ai forţelor armate. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat însă, miercuri noapte, la circa 9.000 pierderile de vieţi omeneşti în rândul forţelor armate ruse de la începerea invaziei.

Trupele ruse au ajuns joi în centrul portului ucrainean Herson, prima realizare majoră a invaziei declanșate joia trecută, iar în capitala Kiev și în alte orașe mari, forțele de ocupație au continuat bombardamentele nimicitoare, fără mișcări semnificative de trupe, probabil din cauza problemelor logistice. O delegație ucraineană a plecat pentru o a doua rundă de discuții cu oficialii ruși privind încetarea focului.