Ministerul chinez de Externe a transmis joi că informațiile privind coordonarea dintre China și Rusia înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei sunt "știri false", transmite Reuters.

Xi Jinping si Vladimir Putin, in videoconferintaFoto: Colaj / Foto: Alexey Nikolsky / AFP / Profimedia

Astfel de practici de deturnare a atenției și de transferare a vinei sunt "mârșave", a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, în cadrul unei conferințe de presă.

Reacția vine după ce New York Times și CNN au citat informații ale serviciilor secrete occidentale potrivit cărora, la începutul lunii trecute, Beijingul a cerut Moscovei să aștepte până la încheierea Jocurilor Olimpice înainte să înceapă invazia din Ucraina.

Vladimir Putin a vizitat Beijingul pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, unde s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping.

După întâlnirea celor doi, China și Rusia au emis o declarație comună în care au spus că parteneriatul lor nu are „limite” și au condamnat extinderea NATO, una dintre justificările principale invocate de Putin pentru atacarea Ucrainei.