Un raport al serviciilor secrete occidentale a indicat că oficialii chinezi, la începutul lunii februarie, au cerut liderilor ruși să aștepte până la încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing înainte de a începe o invazie în Ucraina, au declarat miercuri oficialii americani, citați de New York Times și CNN.

Discutie intre Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Oficialii americani consideră în general raportul ca fiind credibil, dar detaliile acestuia sunt deschise interpretării, potrivit unei surse familiare cu informațiile.

Deși cererea a fost făcută în perioada în care președintele Vladimir Putin a vizitat Beijingul pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice – unde s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping – nu este clar din raport dacă Putin a abordat problema direct cu Xi, a spus sursa.

Oficialii occidentali ai serviciilor secrete care urmăreau cu prudență masarea trupelor lui Putin la granița cu Ucraina la acea vreme anticipaseră că liderul rus ar putea amâna orice acțiune militară până după Olimpiada pentru a evita înfurierea Chinei.

După întâlnirea lui Putin și Xi, Moscova și Beijingul au emis o declarație comună în care declară că parteneriatul lor nu are „limite” și condamnă extinderea NATO - un pilon cheie al justificării lui Putin pentru atacarea Ucrainei.

Această declarație a ridicat îngrijorările Occidentului cu privire la o alianță în plină dezvoltare între China și Rusia.

Liu Pengyu, un purtător de cuvânt al ambasadei chineze la Washington, a declarat: „Pretențiile menționate în rapoartele relevante sunt speculații fără nicio bază și au scopul de a schimba vina și a defăima China”.