Guvernul britanic a anunțat joi că-i sancționează pe miliardarul rus născut în Uzbekistan Alișer Usmanov, deja exclus de clubul de fotbal Everton, și pe fostul vicepremier rus Igor Șuvalov după invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit BBC și AFP.

Foto:

"Sancționarea lui Usmanov și Șuvalov trimite un mesaj clar că vom lovi oligarhii și indivizii strâns asociați cu regimul lui Putin și cu războiul său barbar. Nu ne vom opri aici. Scopul nostru este să paralizăm economia rusă și să înfometăm mașina de război a lui Putin", a declarat ministerul Externelor condus de Liz Truss.

Guvernul britanic impune celor doi bărbați, care se numără printre oligarhii cu cele mai puternice interese în Regatul Unit, o înghețare a activelor și interdicții de călătorie.

Alături de Usmanov și Șuvalov, Marea Britanie a sancționat un total de treisprezece oligarhi ruși și peste 220 de persoane și entități de la invadarea Ucrainei.

Pe lângă țintirea oligarhilor, guvernul a plasat marți cea mai mare bancă din Rusia, gigantul de stat Sberbank, precum și Fondul suveran rusesc (RDIF) pe lista Regatului Unit cu entitățile supuse sancțiunilor.

După ce săptămâna trecută a vizat deja mai multe instituții financiare, apoi banca centrală și ministerul de finanțe rus, guvernul a anunțat luni noi măsuri care vizează băncile rusești, precum și închiderea porturilor sale pentru navele rusești.

Usmanov, în vârstă de 68 de ani, s-a clasat pe locul șase pe lista Sunday Times din 2021 a celor mai bogați oameni din Marea Britanie.

El este unul dintre zecile de oligarhi ruși afectați de sancțiunile occidentale luate în urma invaziei Ucrainei.

Miercuri, clubul de fotbal Everton din Premier League a suspendat contractele de sponsorizare cu mai multe companii în care Usmanov deținea acțiuni.

Igor Șuvalov a ocupat mai multe funcții în guvernul rus, inclusiv cea de prim-vicepremier, șef de cabinet al guvernului și a lucrat de două ori ca asistent al lui Vladimir Putin. Din 2018, prezidează consiliul de administrație al VEB, una dintre băncile supuse recent înghețarii totale a activelor.

  • Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.