Agenția de rating financiar S&P Global Ratings a coborât joi ratingul Rusiei la „CCC-” și a avertizat că îl poate retrograda în continuare, deoarece sancțiunile asupra țării cresc riscul de nerambursare a datoriei, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina a declanșat o nouă rundă de sancțiuni guvernamentale din partea țărilor G7, inclusiv a celor care vizează rezervele valutare ale Băncii Centrale a Rusiei”, care au reprezentat până acum un atu privind puterea financiară a țării, a declarat agenția într-un comunicat de presă.

Occidentul a impus sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei

  • probabil una dintre cele mai grele lovituri aplicate Rusiei și sectorului său energetic a fost dată de Germania, cabinetul cancelarului Olaf Scholz decizând să suspende autorizarea gazoductului Nord Stream 2, o măsură cerută de Statele Unite și unele state membre ale Uniunii Europene de ani de zile.
  • SUA și UE au convenit excluderea Rusiei din sistemul internațional de plăți interbancare SWIFT, o măsură cu repercusiuni imediate asupra sistemului bancar rusesc.
  • UE a decis să interzică și „vânzarea, livrarea, transferul sau exportul de bancnote euro către Rusia sau trimiterea acestora către orice persoană fizică și juridică, organizație sau organisme de stat ruse, inclusiv guvernului și Băncii Centrale a Rusiei, pentru utilizare în Rusia”.
  • statele occidentale au impus pentru prima dată sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin, precum și a unor alți oficiali de la Kremlin precum ministrul apărării Serghei Șoigu sau ministrul de externe Serghei Lavrov.
  • sancțiunile au produs deja un exod al companiilor occidentale din Rusia.

  • Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.