Yelena Osipova, o activistă în vârstă despre care se spune că ar fi supraviețuit infamului asediu de la Leningrad, a fost ridicată de scutierii din forțele de poliție în timp ce protesta împotriva războiului din Ucraina în orașul redenumit Sankt Petersburg în 1991, scrie Guardian.

Elena OsipovaFoto: Captura YouTube

Aproape 7.000 de persoane au fost reținute în Rusia în ultima săptămînă pentru că au manifestat împotriva invaziei, potrivit grupului de monitorizare a protestelor OVD-Info.

Principalul opozant rus, Alexei Navalnîi, a făcut miercuri, din închisoare, un apel către toți rușii să iasă să protesteze în fiecare zi contra războiului din Ucraina.

Navalnîi, în vârstă de 45 de ani, a fost cel mai mare ghimpe în coasta Kremlinului timp de peste un deceniu, dezvăluind cu insistență corupția la nivel înalt și mobilizând mulțimi de tineri protestatari într-o țară în care opoziția nu are nicio putere semnificativă.

Dar atractivitatea sa pentru rușii din afara marilor orașe pare limitată, iar capacitatea opoziției de a-l contesta pe Putin a fost împiedicată de măsurile luate de autorități pentru a înăbuși disidența în ultimii ani și de controlul strâns al statului asupra mass-media.