Administraţia Biden a anunţat, joi, sancţiuni dure pentru mai mulţi oligarhi ruşi şi pentur familiile lor, ca reacţie după invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit News.ro.

Foto:

Ruşii aflaţi pe lista celor vizaţi de sancţiuni sunt acuzaţi că îl susţin în continuare pe Vladimir Putin, în ciuda invadării brutale a Ucrainei.

“Aceste persoane şi familiile lor vor fi tăiaţi din sistemul financiar american, bunurile lor din SUA vor fi îngheţate şi proprietăţile lor vor fi blocate”, se arată pe site-ul Casei Albe.

Printre cei sancţionaţi se numără şi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

De asemenea, Statele Unite impun restricţii de viză unui număr de 19 oligarhi şi 47 de membri ai familiilor lor şi asociaţi.

Ruşii vizaţi de “blocarea totală” sunt următorii:

  • Nikolai Tokarev (soţia sa Galina, fiica Mayya şi două companii de imobiliare)
  • Boris Rotenberg (soţia sa Karina şi fiii săi Roman şi Boris)
  • Arkadi Rotenberg (fiii săi Pavel şi Igor şi fiica Liliya)
  • Serghei Chemezov (soţia sa Ekaterina, fiul său Stanislav şi fiica vitregă Anastasia)
  • Igor Şuvalov (cele cinci companii alee sale, soţia sa Olga, fiul său Evgheni şi compania sa şi avionul său, precum şi fiica sa Maria şi compania sa)
  • Evgheni Prigozhin (cele trei companii ale sale, soţia sa Polina, fiica sa Liubov şi fiul său Pavel)
  • Dmitri Peskov, secretarul de presă al preşedintelui Putin
  • Alişer Usmanov (superiahtul său a fost confiscat de autorităţile germane, şi avionul său privat, unul dintre cele mai mari ale Rusiei)

Superiahtul lui Usmanov

Guvernul britanic a anunțat joi că-i sancționează pe miliardarul rus născut în Uzbekistan Alișer Usmanov, deja exclus de clubul de fotbal Everton, și pe fostul vicepremier rus Igor Șuvalov după invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit BBC și AFP.

"Sancționarea lui Usmanov și Șuvalov trimite un mesaj clar că vom lovi oligarhii și indivizii strâns asociați cu regimul lui Putin și cu războiul său barbar. Nu ne vom opri aici. Scopul nostru este să paralizăm economia rusă și să înfometăm mașina de război a lui Putin", a declarat ministerul Externelor condus de Liz Truss.

Guvernul britanic impune celor doi bărbați, care se numără printre oligarhii cu cele mai puternice interese în Regatul Unit, o înghețare a activelor și interdicții de călătorie.

Alături de Usmanov și Șuvalov, Marea Britanie a sancționat un total de treisprezece oligarhi ruși și peste 220 de persoane și entități de la invadarea Ucrainei.

Mai multe iahturi ale unor oligarhi ruşi au fost imobilizate de autorităţile portuare din Franţa şi Germania în porturi şi şantiere navale din cele două ţări, în contextul în care se analizează posibilitatea confiscării lor ca parte a sancţiunilor împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei de către această ţară.

  • Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.