Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Rusia, Markus Ederer, a declarat joi că Kremlinul ia în discuţie posibilitatea utilizării armei nucleare într-un mod "tactic", scrie EFE.

Morti pe străzile din Kiev, după bombardamentele ruseștiFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia
  • "În anumite cercuri există o dezbatere despre folosirea armelor nucleare tactice.
  • Nu este vorba despre un "Armaghedon" nuclear, ci de a arăta că, dacă inamicul continuă să progreseze, armele nucleare sunt o opţiune", a spus Ederer, în timpul unei intervenţii la Subcomisia pentru drepturile omului din Parlamentul European.

Referindu-se la posibila ameninţare cu arme atomice din partea regimului preşedintelui rus Vladimir Putin, Ederer a spus că UE nu are "agenţi de informaţii" care să poată furniza astfel de date.

El a subliniat că a existat o "schimbare în formularea strategiei de securitate a Rusiei".

  • "Un dispozitiv nuclear poate fi utilizat pentru a opri un atac convenţional împotriva Rusiei.
  • Este o doctrină a escaladării pentru dezamorsarea conflictului", a explicat el, subliniind că nu ştie clar dacă se va recurge la forţa atomică în actuala criză.

  • "Nu ştiu dacă vor fi folosite arme nucleare, nu spun asta îndeosebi acum, în contextul actual", a insistat responsabilul european.

Ambasadorul blocului comunitar a recunoscut că este îngrijorat de "limbajul pe care îl folosim" atunci când vorbim despre un "război economic" din cauza sancţiunilor pe care UE le-a impus Rusiei.

  • "Percepţiile afectează de asemenea realitatea şi există percepţii care pot favoriza ideea că suntem în război cu Rusia, iar acest lucru poate fi utilizat ca o justificare pentru ca situaţia să degenereze", a avertizat el.

Diplomatul european a atenţionat, de asemenea, că s-ar "putea să nu se fi ajuns în ultima fază a escaladării".

  • "Kremlinul merge pe calea escaladării şi nu cred că aceste discuţii de pace fac parte dintr-un plan în care diplomaţia prevalează", a spus el despre actualele convorbiri între delegaţiile rusă şi ucraineană, conform Agerpres.

Ederer a mai spus că "agresiunea rusă s-a împotmolit într-o anumită măsură", dar că, "datorită superiorităţii numerice", "ruşii îşi vor atinge unele obiective".

  • "Preşedintele rus nu este dispus să se vadă învins pe câmpul de luptă, aşa că întrebarea este cum să ieşim din această dinamică de escaladare", a afirmat ambasadorul european, potrivit căruia "nu ar trebui să subestimăm gradul de escaladare la care preşedintele rus este dispus să meargă".

---

  • Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.