Conducerea companiei care deține centrala nucleară de la Zaporojie, atacată și capturată de armata rusă, în noaptea de joi spre vineri, spune că personalul centralei lucreză acum sub amenințarea armelor, conform CNN.

Turnuri de racire de la centrala ZaporojieFoto: Olya Solodenko, Dreamstime.com

Petro Kotin, șeful Energoatom, a transmis pe Telegram că forțele ruse „au intrat pe teritoriul centralei nucleare, au preluat controlul personalului și conducerea centralei nucleare”.

"Personalul stației lucrează acum sub amenințarea armelor invadatorilor”, a spus el, arătând că are o conexiune directă cu centrala.

Potrivit acestuia, personalul centralei au fost primit dimineața la serviciu "pentru a-și îndeplini sarcinile”.

Care este starea reactoarelor centralei nucleare de la Zaporojie

Petro Kotin a spus că fiecare din cele șase reactoare ale centralei are combustibil, în timp ce bazinele pre-reactor stochează combustibil nuclear uzat, produsul secundar iradiat al reactoarelor.

Kotin a spus că dacă instalațiile nucleare ar fi lovite de bombardamente, ar exista "un dezastru nuclear”.

În noaptea de joi spre vineri, forțele rusești au atacat centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, iar în urma luptelor a fost declanșat un incendiu ce a fost stins abia spre dimineața devreme.

CITEȘTE ȘI: Ucraina și portretul unei țări care depinde de energia nucleară - Câte centrale are și cât de puternice sunt