Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat luni că a avut o discuție „foarte directă, deschisă și dură” cu președintele rus Vladimir Putin la Kremlin într-o vizită care a atras reacții mixte în Europa când a fost anunțată, relatează Reuters.

Vladimir Putin si Karl NehammerFoto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

Nehammer este primul lider al Uniunii Europene care s-a întâlnit cu Putin după ce acesta a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina pe 24 februarie.

Deși în general Austria menține relații mai apropiate cu Moscova decât alte state membre ale blocului comunitar, situația s-a schimbat în ultimele luni.

Nehammer și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina după invazia rusească și a denunțat crimele de război comise de forțele Moscovei, în timp ce guvernul său s-a alăturat celorlalte țări ale UE în ceea ce privește expulzarea unor diplomați ruși, deși numărul celor declarați „persona non grata” de către Viena a reprezentat doar o fracțiune din prezența diplomatică a Rusiei în capitala austriacă.

Nehammer a declarat într-un comunicat remis presei după întâlnire că discuția sa cu Vladimir Putin a fost „foarte directă, deschisă și dură”.

Cancelarul austriac spune că i-a cerut lui Vladimir Putin să pună capăt războiului

El a adăugat că cel mai important mesaj pe care i l-a transmis liderului de la Kremlin a fost că trebuie să pună capăt războiului din Ucraina fiindcă „în război există doar pierzători de ambele părți”.

Un purtător de cuvânt al cancelarului austriac a afirmat luni după-masa că întâlnirea a avut loc la reședința oficială a lui Putin de la Novo-Ogaryovo, o moșie impunătoare din apropierea Moscovei.

Presa austriacă a scris că întâlnirea a durat 90 de minute.

Anunțul vizitei lui Nehammer la Moscova a fost criticat inclusiv de Verzii alături de care Partidul Popular Austriac al cancelarului guvernează.

„Nu pot susține o vizită la Putin. Acest lucru nu are nimic de-a face cu diplomația (...) Putin va folosi această vizită pentru propaganda sa”, a scris pe Twitter Ewa Ernst-Dziedzic, purtătoarea de cuvânt a Partidului Verde pentru probleme externe.

Înainte de vizita la Moscova de luni, Nehammer s-a deplasat sâmbătă la Kiev după o conversație telefonică avută cu președintele Volodimir Zelenski. El și-a exprimat „sprijinul politic” pentru Ucraina și a denunțat „războiul de agresiune” dus de Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 47-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.