Pe măsură ce trupele ruse s-au retras în zona de est a Ucrainei, tot mai multe orori sunt descoperite în satele eliberate, relatează BBC. În jur de 1.000 de oameni trăiau în Andriivka, undeva la 60 de km de capitala Kiev. Cel puțin 40 au fost uciși de armata rusă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Satul a fost devastat, clădirile sunt acum o ruină. Anton Ischenko tocmai împlinise 23 de ani când a fost luat de-acasă de soldații ruși, sub amenințarea armei.

Familia i-a găsit trupul neînsuflețit o lună mai târziu, odată ce trupele ocupante s-au retras.

Trupul era atât de mutilat încât nu l-au putut identifica decât după haine, transmite BBC.

"Poate dacă ar fi plecat să lupte în altă zonă, s-ar fi întors aici întreg”, spune mama lui, Tetiana, plângând.

"Când soțul meu le-a spus rușilor- luați-mă pe mine în locul lui- rușii au îndreptat armele spre el. Mergi acasă sau vă ucidem pe amândoi”.

Satele și orașele devastate din zona Kiev și Cernihiv, de unde rușii s-au retras, sunt locurile de unde autoritățile strâng probe privind crimele de război comise de Rusia. Andriivka se alătură unei liste în creștere, după masacrul de la Bucha sau Irpin, prezentând urme ale atrocităților armatei ruse care a vizat în mod deliberat ținte civile.

”Am vrut să-l îngropăm separat, cu slujbă și preot, nu într-o groapă comună”, spune Tetiana, stând în cimitir, lângă mormântul fiului ei. ”Am două fete, el era singurul nostru băiat”.