Aproximativ jumătate din teritoriul Ucrainei are nevoie să treacă printr-un proces de eliminare a minelor, potrivit unui reprezentant al Serviciului de Stat de Urgență, relatează BBC.

mine UcrainaFoto: Captura video

Oleg Bondar a spus că aproximativ 300.000 de km pătrați de teren necesită eforturi umanitare de deminare – în timp ce în zonele eliberate de soldații ruși există o mare cantitate de explozibili.

Eforturile au fost concentrate în apropierea Kievului și în alte zone de nord ale țării, spune Bondar. Controalele sunt în desfășurare în regiunile Harkiv și Nikolaev, în ciuda bombardamentelor rusești.

Lucrările de eliminare a minelor s-au încheiat în Irpin, lângă Kiev - dar Bondar spune că terenul privat trebuie încă cercetat, ceea ce a necesitat permisiunea proprietarilor.

Oficialii din Ucraina au spus că pe măsură ce localități și orașe au fost eliberate, rușii au lăsat în urma lor capcane minate peste tot.

„Ei exploatează întregul teritoriu. Sunt case minate, echipamente minate, chiar și cadavrele oamenilor care au fost uciși. Există o mulțime de fire de declanșare, o mulțime de alte pericole”, a spus Zelenski la începutul lunii aprilie.