Ministerul Apărării de la Moscova a afirmat luni că Rusia a distrus mai multe sisteme antiaeriene furnizate Ucrainei de către o țară europeană, relatează agențiile TASS și Reuters.

Sisteme antiaeriene S-300Foto: Yuri Smityuk / TASS / Profimedia

Ministerul rus al Apărării spune că rachete Kalibr lansate de pe mare duminică au distrus patru sisteme S-300 care erau ascunse într-un hangar aflat la periferia orașului ucrainean Dnipro. Rusia afirmă de asemenea că 25 de soldați ucraineni au fost „loviți” în atac.

Moscova nu a precizat care țară europeană a furnizat Ucrainei sistemele S-300.

Armata rusă a mai anunțat luni că ar fi doborât două avioane Su-25 ucrainene în apropierea orașului Izium și că a distrus două depozite de muniții, dintre care unul aflat în apropierea orașului Nicolaev din sudul țării.

Slovacia spune că rușii nu au distrus sistemul S-300 pe care i l-a oferit Ucrainei

Slovacia, care a anunțat vinerea trecută că a donat Ucrainei sistemul său de apărare aeriană S-300 pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii Rusiei, a negat că ar fi fost lovit sistemul oferit de aceasta.

Bratislava a catalogat afirmațiile Moscovei ca fiind „minciuni rusești”.

Potrivit informațiilor publice disponibile online, sistemul donat a fost operat începând cu 1990 de Cehoslovacia, fiind moștenit în 1993 de Slovacia. Sistemul este de tipul S-300PMU cu 48 de rachete, dintre care trei au fost trase în timpul unui exercițiu comun cu Bulgaria din anul 2015.

Donația primită de ucraineni este un ajutor deosebit de important, cele mai insistente solicitări ale Kievului fiind pentru sisteme antiaeriene și avioane de luptă.

Premierul britanic Boris Johnson, aflat sâmbătă într-o vizită la Kiev, a anunțat că Marea Britanie va trimite Ucrainei rachete antinavă, vehicule blindate, sute de sisteme antiaeriene și antitanc pentru a se apăra de agresiunea rusească.

Urmărește ultimele evoluții din a 47-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.