Marea Britanie va trimite 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete antinavă pentru a sprijini Ucraina, a anunţat sâmbătă Downing Street în urma discuţiilor dintre premierul Boris Johnson şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev.

Boris Johnson și Volodimir ZelenskiFoto: Facebook/ Володимир Зеленський

„Ucraina a sfidat sorţii şi a respins forţele ruseşti de la porţile Kievului, realizând cea mai mare faptă de arme din secolul XXI”, a declarat Boris Johnson, sâmbătă, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski de la Kiev, potrivit unui comunicat transmis de Downing Street, citat de BBC și News.ro.

„Datorită conducerii hotărâte a preşedintelui Zelenski şi a eroismului şi curajului invincibil al poporului ucrainean, scopurile monstruoase ale lui (Vladimir) Putin sunt zădărnicite”, a adăugat premierul britanic.

Boris Johnson a anunţat o nouă asistenţă militară de 120 de vehicule blindate şi noi sisteme de rachete antinavă, pentru a sprijini Ucraina în această fază crucială, în timp ce asaltul ilegal al Rusiei continuă.

Sisteme antiaeriene și antitanc, de asemenea incluse în ajutorul militar britanic pentru Ucraina

Potrivit oficialilor britanici, noul ajutor se adaugă la echipamentele militare de înaltă calitate în valoare de 100 de milioane de lire sterline anunţate vineri, inclusiv mai multe rachete antiaeriene Starstreak, alte 800 de rachete antitanc şi muniţii de înaltă tehnologie pentru lovituri de precizie.

Boris Johnson a confirmat, de asemenea, un sprijin economic suplimentar, garantând o sumă suplimentară de 500 de milioane de dolari [385 de milioane de lire sterline] în cadrul împrumuturilor acordate Ucrainei de Banca Mondială, ceea ce face ca garanţia noastră totală pentru împrumuturi să ajungă la 1 miliard de dolari. Această sumă se adaugă la cele 394 de milioane de lire sterline pe care Regatul Unit le-a oferit sub formă de granturi şi va contribui la asigurarea în continuare a serviciilor umanitare vitale pentru ucraineni.

Boris Johnson este primul lider din G7 (principalele state industrializate din lume) care vizitează Ucraina după începerea invaziei ruse în această ţară, pe 24 februarie.

Anterior, un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că premierul britanic a călătorit la Kiev pentru a-și „arăta solidaritatea cu poporul ucrainean” și pentru a prezenta „un nou pachet de ajutor financiar și militar”.

---