Liderul cecen Ramzan Kadîrov a prezentat luni hărți cu planurile de atac ale forțelor armate ruse pe care spune că le-a primit de la Ministerul Apărării de la Moscova și care prezintă „punct cu punct” ofensivele pregătite de armata Rusiei, relatează Newsweek.

Ramzan KadirovFoto: WillWest News / Profimedia Images

„Am primit rapoartele și hărțile la ora 02:00”, a anunțat Kadîrov luni pe canalul său de Telegram. „Punctele sunt marcate, sarcinile sunt clare. Și începem deja să lucrăm în mod specific, punct cu punct”, a spus el.

El a făcut comentariile după ce a anunțat că Rusia plănuiește o ofensivă asupra Mariupolului, Kievului și a altor orașe cheie din Ucraina.

„Va avea loc o ofensivă... nu numai asupra lui Mariupol, ci și în alte orașe și sate”, a spus Kadîrov într-un videoclip postat pe canalul său Telegram. „Mai întâi vom elibera Luhansk și Donețk, apoi vom lua Kievul și toate celelalte orașe”, a adăugat el.

Rușii au cucerit portul din Mariupol

Separatiștii pro-ruși care luptă alături de ceceni și celelalte forțe armate ale Moscovei au anunțat luni seara că au cucerit zona portuară a orașului Mariupol, aflat sub asediu de pe 5 martie când a fost încercuit complet.

„În ceea ce privește portul Mariupol, acesta este deja sub controlul nostru”, a declarat Denis Pușilin, liderul Republicii Populare Donețk, una dintre cele două entități separatiste din estul Ucrainei, citat de agențiile de presă ruse.

Reprezentantul armatei separatiste, Eduard Basurin, a afirmat că ultimii apărători ucraineni sunt acum concentrați în uriașele uzine „Azovstal” și „Azovmach”.

Luni dimineața, pușcașii marini ucraineni care apărau zona portului au transmis un mesaj de rămas-bun pe pagina de Facebook a unității lor, afirmând că au făcut „tot posibilul și imposibilul” pentru a apăra orașul dar că rămân fără muniție și se pregătesc pentru „o ultimă bătălie”.

„Infanteriștii au fost uciși toți iar bătăliile cu schimb de focuri sunt duse acum de artilerişti, tunari antiaerieni, operatori radio, șoferi și bucătari. Până și orchestra”, au relatat aceștia.

„Dragi oameni ai Ucrainei, vă rugăm să vă amintiți de pușcașii marini cu o vorbă bună”, conchide postarea lor.

Ramzan Kadîrov a prognozat căderea Mariupolului aproape zilnic timp de-o lună

Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni, a declarat luni seara, după anunțul făcut de ruși privind cucerirea zonei portuare, că „apărarea orașului Mariupol continuă”.

„Legătura cu unitățile forțelor de apărare” este „stabilă și menținută”, a spus Zalujni. „Subliniez că desfășurarea operațiunilor de apărare nu este un subiect de discuție publică. Facem posibilul și imposibilul pentru a câștiga și a salva viețile personalului și a civililor din toate direcțiile”.

Mai devreme în cursul zilei de luni corespondenții de război ai Russia Today aflați în Mariupol au prezentat o înregistrare video cu avansul forțelor rusești în orașul-port, anunțând că Batalionul Azov a fost „complet încercuit”.

Jurnaliștii de la Realitatea Caucazului, un site afiliat Radio Europa Liberă, au notat mai devreme în cursul lunii aprilie că Ramzan Kadîrov a prognozat, începând cu data de 4 martie, de nu mai puțin de 26 de ori într-o lună căderea iminentă a Mariupolului.

Marea Britanie și Statele Unite au început luni să verifice informațiile potrivit cărora trupele rusești au folosit arme chimice în Mariupol.

Urmărește ultimele evoluții din a 48-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.