În timp ce armata rusă pare să nu reușească să captureze orașe cheie, președintele Vladimir Putin își intensifică represiunea de două decenii împotriva informațiilor. Kremlinul a închis ultimele trei instituții media independente din Rusia, a interzis accesul la principalele platforme de socializare, a creat noi legi împotriva jurnaliștilor care îi sfidează propaganda și a insistat să numească războiul o "operațiune militară specială".

HotNews.roFoto: Hotnews

În fiecare zi, Madeline Roache urmărește "știrile" de dimineață de pe Channel One, un canal de top al televiziunii ruse de stat. Ea urmărește narațiunile pe care le aud telespectatorii ruși și scrie un raport pentru NewsGuard despre "realitatea alternativă". NewsGuard, un startup care evaluează fiabilitatea surselor de știri, a început să publice rezumatele lui Roache luni.

În general, a declarat Roache pentru CNN, la televiziunea de stat, "armata rusă este prezentată ca fiind triumfătoare - ca și cum nu ar fi suferit pierderi și cu siguranță nu ar fi comis atrocități. Între timp, potrivit presei de stat, armata ucraineană comite atrocități, ucide civili, suferă pierderi grele și pierde teritoriu în fața forțelor rusești".

"Rușii ar avea toate motivele să se simtă mândri pe baza a ceea ce văd la televiziunea de stat", spune ea.

Jurnalismul independent a fost eliminat

"În esență, jurnalismul a fost interzis acum în Rusia", a subliniat Anne Applebaum în emisiunea "Reliable Sources" zilele trecute. "Acum este ilegal să vorbești despre această așa-numită "operațiune militară specială" ca despre un război sau să o numești invazie.

Și asta înseamnă că majoritatea corespondenților occidentali au plecat. Toată presa rusă independentă care exista înainte de război a fost acum interzisă; mulți dintre acești jurnaliști au părăsit și ei țara. Așa că adevărata poveste a ceea ce se întâmplă în Rusia este acum din ce în ce mai greu de spus.", spune ea.

Vladimir Slivyak, copreședinte al grupului ecologist rus Ecodefense și laureat al Premiului Nobel Alternativ, a declarat pentru France 24 că "devine din ce în ce mai dificil să obții informații independente" în Rusia despre război.

Mai mult, unul dintre principalii opozanți ai Kremlinului, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat marți la 15 zile de închisoare pentru „insubordonare față de poliție”, a declarat pentru AFP avocatul său Vadim Prokhorov.

Vladimir Kara-Murza Foto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Luni, un tribunal a condamnat mai mulți redactori ai ziarului studențesc DOXA la doi ani de muncă forțată.

Kara-Murza, în vârstă de 40 de ani, este un fost jurnalist apropiat de oponentul Boris Nemțov, asasinat în 2015, și de Mihail Hodorkovski, fost oligarh devenit critic al lui Vladimir Putin.

Isteria de la televiziunea de stat rusă a atins un nou nivel

"Europa, trebuie să înțelegeți un lucru: veți avea parte de un război nuclear! Da - va fi un război nuclear", a strigat un comentator în fața camerei de filmat a canalului de stat Rossiya-1.

Milioane de oameni ar fi fost conectați la televizor pentru a auzi declamația, în care Serghei Mikheev, un politolog, a susținut că Occidentul se pregătește pentru un mare război și nu lasă Rusiei altă opțiune decât cea a atacului nuclear.

Dezlănțuiri precum cele ale lui Mikheev sunt ușor de respins, dar Carl Bildt, fost ministru de externe suedez, susține că nu ne mai putem permite să ignorăm ceea ce se întâmplă la televiziunea rusă, potrivit codastory.com.

Istoricul Timothy Garton Ash este de acord. Acordarea atenției la ceea ce se transmite la televiziunea rusă și la ceea ce se spune publicului intern, susține el, este esențială pentru a înțelege amploarea și natura amenințării pe care Putin o reprezintă pentru lume.

De ce rușii îmbrățișează propaganda Kremlinului

Rusia este angajată într-un război propagandistic feroce pentru a-și justifica invazia brutală și neprovocată și pentru a încerca să acopere numărul tot mai mare de atrocități și masacre comise împotriva civililor ucraineni.

Una dintre înșelătoriile specifice pe care le distribuie presa putinistă este aceea că niciun rezident local nu a fost ucis în timp ce trupele rusești se aflau în Bucha și că dovezile care demonstrează contrariul au fost puse în scenă, trucate sau o farsă. Aceste afirmații sunt de-a dreptul ridicole și total false.

​Într-un interviu pentru HotNews.ro, fostul jurnalist Ilya Kolosov, care a plecat dintr-o televiziune de propagandă din Moscova iar acum se află în Belarus, vorbește despre „rușinea de a fi rus” după invazia lui Putin în Ucraina.

Ilya Kolosov Foto: Screenshot

„O mare parte a societății ruse și o mare parte a societății belaruse sunt supuse unei influențe majore din partea instituțiilor mass-media, în primul rând a televiziunilor. Acestea au format opinia publică privind această „operațiunea specială” ca o necesitate, ca un răspuns la pretinsa amenințare din partea Occidentului.”, spune Kolosov.

Experții citați de CNN spun că toată această avalanșă de fake news merge pe două principii:

  • poate informațiile false prind și sunt crezute
  • dacă nu sunt crezute, cel puțin îi obosești pe oameni cu ele, îi sufoci ca să nu mai caute în altă parte

În cel mai recent episod al podcastului "Tug of War" de la CNN, corespondentul internațional principal Matthew Chance - care a fost stabilit la Moscova timp de ani de zile - a exprimat de ce propaganda Kremlinului este atât de îmbrățișată de atât de mulți oameni: Pentru că "vor să creadă că țara lor este bună", nu un regim malefic care "ucide oameni fără motiv".

Surse: CNN, France 24, AFP, .coda

Urmărește ultimele evoluții din a 48-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.