​Am stat de vorbă cu mai mulți ruși din Federația Rusă, prin intermediul forumurilor de discuții de pe internet și a rețelelor sociale, pentru a afla cum se vede masacrul din Bucha dincolo de zidul informațional pe care autoritățile de la Kremlin l-au ridicat în jurul propriului popor.

Soldat ucrainean in Bucha după eliberarea orașului de ocupația violentă a trupelor ruseștiFoto: Matthew Hatcher/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Evenimentele din orașul ucrainean Bucha, din regiunea Kiev, au îngrozit întreaga lume, dar în același timp au provocat și o ripostă puternică a propagandei Kremlinului referitoare la veridicitatea imaginilor teribile cu civilii uciși pe străzile localității, unii dintre ei având mâinile legate la spate, sugerând astfel că au fost executați de soldații ruși.

Discuții aprinse pe acest subiect au loc în aceste zile și în societatea rusă. Pentru a afla părerea rușilor despre masacru din Bucha, am studiat mai multe forumuri de discuții, dar și am vorbit cu mai mulți locuitori ai Federației Ruse, prin intermediul rețelelor sociale.

Am vrut să avem astfel un tablou cât mai apropiat de realitate în ceea ce privește percepțiile rușilor despre crimele din Bucha, afectate în mod evident de propaganda internă.

Am constatat astfel că în timp ce mulți consideră evenimentele tragice din Bucha drept „o acțiune demonstrativă a ucrainenilor” sau „provocări”, așa cum susține oficial Rusia, există și oameni care spun că a fost vorba despre „un masacru oribil al civililor care aduce rușine poporului rus.”

Trebuie să mai precizăm că foarte mulți ruși cu care am încercat să discutăm prin intermediul Messenger, WhatsApp sau Signal au refuzat să-și spună părere despre acest subiect.

Ruși care au dubii cu privire la autenticitatea imaginilor sau care sugerează că ucrainenii i-ar fi împușcat pe civili

Unii locuitori ai Federației Ruse susțin că se îndoiesc de autenticitatea imaginilor cu civilii morți pe străzile orașului Bucha, alții dau de înțeles că ucrainenii, armata sau subdiviziuni speciale care asigură ordinea publică i-ar fi împușcat pe civili.

Serghei:„Aș dori să aud comentariile experților”

„Mi-a creat o confuzie modul ciudat în care au fost aranjate corpurile neînsuflețite de-a lungul drumului. Aș dori să aud comentariile experților care vor lucra acolo: crimele au fost în același loc sau cadavrele au fost trase special pe marginea drumului? Și aș dori, de asemenea, să înțeleg numărul total de civili uciși, pentru că peste tot se insistă pe unele și aceleași imagini”, ne-a spus Serghei (a preferat să nu-i precizăm orașul).

Natalia: „Sunt surprinsă de faptul că ei acolo singuri se aruncă în aer”

„Sunt surprinsă de faptul că ei singuri acolo (în Ucraina - n.r.) se aruncă în aer, își ucid propriul popor. Deja au fost distruși 90 la sută dintre „naziștii” de acolo, iar Ucraina nu a fost încă luată, adică eliberată”, spune Natalia.

Alți locuitori ai Federației Ruse, întrebați de noi, au dat răspunsuri evazive, scuzându-se că vor să studieze situația „mai profund”.

Vladimir, Krasnodar: „Amploarea actuală este o consecință a inacțiunii unei părți civilizate a cetățenilor țării”

„Este o acțiune planificată, desfășurată ca într-un film, menită să trezească un sentiment de teamă și neputință în rândul oamenilor, nu numai în afara, ci și în interiorul țării. Aceste metode, la o scară mult mai mică, într-o măsură mai mică, desigur, au fost testate anterior pentru eliminarea unor persoane cunoscute. Amploarea actuală este o consecință a inacțiunii unei părți civilizate a cetățenilor țării”, consideră Vladimir din orașul Krasnodar.

Ruși care consideră că a fost vorba despre „un masacru ce va rămâne o rușine pentru armata și poporul rus”

Unii dintre locuitorii Federației Ruse cu care am vorbit ne-au spus cu totul altceva decât susține propaganda rusă. „A fost un masacru, care va rămâne o rușine pentru armata rusă și poporul rus”, acesta este un răspuns pe care, sub diferite forme, l-am primit de la mai multe persoane intervievate prin intermediul aplicațiilor Messenger și Signal.

Egor:„Ucigași, violatori, sadici și hoți, deșeuri umane au intrat într-un oraș pașnic și au organizat acolo un adevărat iad”

„Cred că în Bucha a avut loc un masacru al civililor, o crimă de război oribilă, care pentru totdeauna va rămâne o rușine pentru armata rusă și poporul rus, deși chiar și fără aceasta ne-ar fi ajuns păcatele. Ucigași, violatori, sadici și hoți, deșeuri umane au intrat într-un oraș pașnic și au organizat acolo un adevărat iad. Sunt sigur că atunci conducerea știa și a permis să facă așa ceva. A vrut să-i murdărească cu sânge pe toți, ca lor să le fie frică să se predea. Practic scopurile oficiale ale „operațiunii speciale” sunt nimicirea fizică a Ucrainei și a ucrainenilor”, sună părerea tranșantă a lui Egor (nici acesta nu a dorit să-i fie precizată locația din Rusia).

Serghei, Moscova: „Pentru cei care sunt din Rusia, Bucha nu pare o anomalie”

„Cruzimea evenimentelor din Bucha este de neînțeles doar pentru cei care nu au trăit în Rusia. Când vii dintr-o lume normală, cumva este de la sine înțeles că să împuști oameni pe biciclete, pietoni, bărbați sau femei, de pe stradă este un lucru inadmisibil. Deși să pornești un război este și mai puțin admisibil. Dar pentru cei care sunt din Rusia, Bucha nu pare o anomalie.

Cadavrele au rămas pe străzi și au stat acolo atât de mult pentru că ucigașilor nu li s-a părut straniu acest lucru. Cadavrul care zace o săptămână nu provoacă emoții. La fel, (n.r.- pe ruși) nu îi sperie perspectivă de a fi uciși. Iar dacă tu ești în tanc, cu un automat, iar în jurul tău sunt dușmani, atunci să împuști în ținte vii este o distracție și pare o vitejie. Faptul că lipsesc armele din mâinile victimelor sau că oamenii aceia sunt copiii sau mamele cuiva deja nu te vizează”, spune Serghei.

Vadim: „Eu m-am obișnuit cu faptul că autoritățile ruse întotdeauna își mint cu nerușinare propriii cetățeni și lumea întreagă”

„În ultima perioadă eu așa m-am obișnuit cu faptul că autoritățile ruse întotdeauna își mint cu nerușinare propriii cetățeni și lumea întreagă, astfel că nu am niciun dubiu asupra faptului că aceasta crimă în masă a avut loc și nici asupra celui care a comis-o. Aceștia sunt niște „neoamenii” care nu au nicio scuză”, ne-a declarat Vadim.

Tamara: „Acesta este un război monstruos fără reguli”

„În fiecare zi devine din ce în ce mai greu să găsești cuvinte adecvate pentru ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei de mai bine de o lună. Acesta este un război teribil, dezgustător, fără sens, pentru a distruge un stat vecin independent. Este un război monstruos fără reguli. Uciderea populației civile, batjocorirea oamenilor pașnici a devenit o normă pentru armata rusă. Aceste omoruri ne-au acoperit cu rușine. Iar ceea ce s-a întâmplat la Bucha, desigur, ar trebui calificat de un tribunal internațional drept o crimă de război. Toți oamenii apropiați și prietenii mei (ruși și britanici) gândesc la fel. Mai devreme sau mai târziu toată lumea va înțelege asta. Fără îndoială”, ne-a spus Tamara.

Ministerul Apărării din Ucraina a postat pe pagina sa oficială un film în care se arată corpurile neînsuflețite ale unor civili legați la mâini și împușcați, găsiți într-o casă din Bucha. În total, spun ucrainenii, peste 300 de civili ar fi fost uciși și înmormântați în gropi comune. Rusia a negat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi ucis civili în orașul Bucha.

---