Președintele german Frank-Walter Steinmeier, care a fost criticat pentru relațiile sale cu Rusia în ultimii ani, a declarat marți că a planificat să viziteze Ucraina împreună cu alți șefi de stat, dar a fost refuzat de Kiev, potrivit AFP.

Frank-Walter SteinmeierFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Deplasarea urma să fie făcută împreună cu președinții Poloniei și ai statelor baltice: "Eram pregătit să o fac, dar se pare, și trebuie să iau act de acest lucru, că vizita nu a fost dorită de Kiev", a declarat Steinmeier în timpul unei deplasări la Varșovia.

Această vizită a fost menită "să trimită un semnal puternic de solidaritate europeană comună cu Ucraina", a regretat el.

Cotidianul Bild a fost primul care a relatat despre acest refuz, citând un diplomat ucrainean cu cuvinte foarte dure la adresa președintelui din tabăra social-democrată: "Știm cu toții despre relațiile strânse ale lui Steinmeier cu Rusia aici... Nu este binevenit la Kiev în acest moment. Vom vedea dacă se va schimba".

În ultimele săptămâni, Steinmeier, care a fost de două ori ministru de externe al Angelei Merkel, a fost criticat, la fel ca și fostul cancelar conservator, pentru presupusa sa lipsă de fermitate față de Rusia.

El a recunoscut chiar la începutul lunii aprilie că a făcut o "greșeală" atunci când a sprijinit construcția gazoductului Nord Stream 2 între Rusia și Germania.

"Sprijinul meu pentru Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală. Ne agățam de poduri în care Rusia nu mai credea și împotriva cărora partenerii noștri ne-au avertizat", a declarat președintele, potrivit presei germane.

Steinmeier conta pe faptul că "Vladimir Putin nu va accepta ruinarea economică, politică și morală a țării sale pentru nebunia sa imperială". "Ca și alții, m-am înșelat", a conchis el.

Gazoductul care ar fi trebuit să dubleze capacitatea de aprovizionare a Germaniei cu gaz din Rusia a fost în cele din urmă suspendat sine die de Berlin în februarie.

Social-democrații aflați acum la putere au fost susținători fermi ai unei apropieri de Moscova.

Actualul cancelar Olaf Scholz se află, de asemenea, sub presiunea partenerilor săi de coaliție, în special a Verzilor, pentru a-și asuma un angajament mai puternic față de Ucraina, inclusiv prin livrarea de armament greu către Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 48-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.