În timp ce Merkel tace, președintele Frank Walter Steinmeier, un politician cu o politică favorabilă Moscovei, își recunoaște mai clar ca niciodată greșelile din politica de apropiere de Rusia, începând cu Nord Stream2. „Am eșuat”, spune el, citat de Tagesspiegel.

Frank-Walter SteinmeierFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Responsabilitatea pentru declanșarea războiului îi revine lui Putin, dar asta nu înseamnă „că nu trebuie să reconsiderăm unele situații în care am făcut greșeli”. Steinmeier e convins că nu se poate reveni la status quo-ul de dinainte de război cu o Rusie condusă de Putin.

„Nord Stream 2 a fost clar o greșeală”

Întrebat despre cele mai mari greșeli făcute, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a spus luni la o întâlnire cu jurnaliştii:

  • „Aderarea mea la Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală. Am ținut să construim poduri în care Rusia nu mai credea și despre care partenerii noștri ne-au avertizat.”
  • „Evaluarea mea a fost că Vladimir Putin nu ar accepta ruina completă economică, politică și morală a țării sale pentru nebunia sa imperială. Ca și alții, am greșit acolo.”, spune el.
  • „Bilanțul amar: am eșuat cu înființarea unei familii europene comune în care este inclusă Rusia. Am eșuat cu abordarea includerii Rusiei într-o arhitectură de securitate comună.”, adaugă Steinmeier.

Președinte din 2017, Steinmeier a fost anterior ministru de externe între anii 2005 și 2009 și 2013 și 2017, precum și vicecancelar (2007-2009).

Merkel își asumă decizia de a bloca, în 2008, aderarea Ucrainei la NATO

Criticată de Volodimir Zelenski, Angela Merkel nu se dezice de decizia din 2008 când a respins aderarea Ucrainei de la NATO.

„Ținând cont de atrocitățile descoperite la Bucha și în alte locuri din Ucraina, toate eforturile guvernului și ale comunității internaționale de a sta alături de Ucraina și a pune capăt barbariei și războiului Rusiei contra Ucrainei beneficiază de întreaga susținere a fostului cancelar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, citat de AFP.

Aderarea Ucrainei și Georgiei la NATO în 2008 a fost blocată de cancelarul german Angela Merkel și de președintele francez Nicolas Sarkozy.

Merkel a spus atunci că ar fi prea devreme pentru o aderare, dar că „este evident că ambele țări (Ucraina și Georgia, n. red.) au o perspectivă pentru aderare”.

___