​Criticată de Volodimir Zelenski, Angela Merkel nu se dezice de decizia din 2008 când a respins aderarea Ucrainei de la NATO.

Angela MerkelFoto: THOMAS FREY / AFP / Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică că îi invită pe Angela Merkel şi pe Nicolas Sarkozy la Bucha, ca să îi vadă pe ucrainenii torturaţi de ruşi, mai exact la ce a dus în 14 ani, de la summit-ul NATO de la Bucureşti, politica de concesii către Rusia.

Fostul cancelar german a susținut, printr-o scurtă declarație de presă publicată de purtătorul său de cuvânt, că „își asumă deciziile de la summitul NATO din 2008, de la București”.

„Ținând cont de atrocitățile descoperite la Bucha și în alte locuri din Ucraina, toate eforturile guvernului și ale comunității internaționale de a sta alături de Ucraina și a pune capăt barbariei și războiului Rusiei contra Ucrainei beneficiază de întreaga susținere a fostului cancelar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, citat de AFP.

Aderarea Ucrainei și Georgiei la NATO în 2008 a fost blocată de cancelarul german Angela Merkel și de președintele francez Nicolas Sarkozy.

Merkel a spus atunci că ar fi prea devreme pentru o aderare, dar că „este evident că ambele țări (Ucraina și Georgia, n. red.) au o perspectivă pentru aderare”.