Imaginile de satelit și rapoartele sugerează că Rusia își adună trupe și echipamente în cel puțin trei locuri de la granița cu Ucraina. Asta și în contextul în care oficialii americani ai apărării estimează că Rusia a mai rămas cu puțin peste 80% din puterea de luptă acumulată înainte de invazie. Totodată, pe teritoriul Ucrainei, Rusia își consolidează operațiunile din jurul Izium, pregătindu-se să atace orașul Slaviansk din regiunea Donețk.

Tancuri rusestiFoto: EyePress News / Profimedia Images

Rusia mai are puțin peste 80% din puterea de luptă acumulată înainte de invazia Ucrainei, potrivit unui înalt oficial american al apărării, scrie CNN.

„Am evalua că Rusia a evaluat puterea de luptă disponibilă – și din nou vreau să vă reamintesc că aceasta este puterea de luptă pe care a adunat-o înainte de invazia lor – estimăm că sunt cu puțin peste 80% în ceea ce privește ceea ce a mai rămas din ei”, a spus oficialul marți în timpul unui briefing.

Oficialul a mai spus că Rusia a lansat până acum peste 1.540 de rachete împotriva Ucrainei.

Rapoartele și imaginile din satelit însă sugerează că Rusia își adună trupe și echipamente în cel puțin trei locuri de la granița cu Ucraina: regiunile Belgorod și Voronej și în jurul orașului Matveev Kurgan, din regiunea Rostov, potrivit BBC.

În interiorul Ucrainei, Rusia își consolidează operațiunile în jurul orașului Izium și se pregătește să coboare spre sud pentru a lua Slaviansk, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Sursă: BBC

De acolo, trupele ruse pot avansa spre est sau sud-est pentru a încercui un contingent de forțe terestre ucrainene.

Dacă Mariupol va cădea, forțele ruse ar putea începe să atace și spre nord pentru a finaliza încercuirea unui grup mai mare de trupe ucrainene.

Unele dintre cele mai experimentate și mai bine echipate unități din Ucraina sunt considerate a fi în est.

Ele sunt în poziții cheie, iar analiștii spun că trupele ruse ar putea lupta să le forțeze să iasă.