Rușii s-au retras din regiunea Kiev, însă poveștile despre tragediile și traumele lăsate în urmă continuă să iasă la lumină. Sunt oameni care s-ar putea să nu-și mai revină niciodată din șoc. Jurnaliștii BBC au audiat mărturii și au văzut dovezi despre femei violate de soldații ruși.

Razboiul din UcrainaFoto: Armata ucraineana

Una dintre mărturii este relatată într-un reportaj cutremurător. Este vorba despre Ana, o femeie de 50 de ani dintr-o localitate rurală liniștită situată la 70 de km distanță de capitala Kiev. Reporterii BBC i-au schimbat numele pentru a proteja martora și avertizează că reportajul conține detalii care pot afecta emoțional.

Pe 7 martie, Ana și soțul ei se aflau acasă când un soldat rus a dat buzna peste ei.

"Sub amenințarea armei, m-a dus într-o casă din apropiere. Mi-a ordonat: Dă-ți hainele jos sau te împușc. A continuat să amenințe că mă omoară dacă nu fac ce îmi spune. Apoi a început să mă violeze”, a povestit femeia.

Ana și-a descris atacatorul ca fiind un bărbat cecen, tânăr și slab. "În timp ce mă viola, alți 4 soldați au intrat. M-am gândit că până aici mi-a fost. Dar l-au luat și nu l-am mai văzut niciodată”, a mărturisit femeia care crede că a fost salvată de o unitate separată de soldați ruși.

”A încercat să mă salveze”

Ana s-a întors acasă și și-a găsit soțul împușcat în abdomen. ”A încercat să fugă după mine, să mă salveze, dar au tras în el mai multe gloanțe”.

Nu l-a putut duce la spital din cauza luptelor, astfel încât soțul a murit două zile mai târziu din cauza rănilor. Femeia nu s-a putut opri din plâns. În timp ce a povestit faptele reporterului BBC i-a arătat mormântul bărbatului din grădina casei.

La câteva case distanță, BBC a descoperit o poveste similară spusă de vecini. De data aceasta, victima a fost o femeie de 40 de ani care nu a supraviețuit după ce a fost violată și înjunghiată. Camera torturii e plină de pete de sânge, iar într-un colț se află o oglindă pe care e scris cu ruj: ”Torturată de necunoscuți, îngropată de soldați ruși”.

În jur de 1.700 de soldați ucraineni și civili au fost luați prizonieri de trupele ruse, potrivit autorităților citate de Kyiv Independent. Dintre aceștia 500 sunt femei, a declarat vicepremierul Ucrainei Irina Vereshchuk. Aceasta a mai declarat că știe despre acte de viol și bătăi.

Săptămâna trecută, oficiali ucraineni declarau că 25 de femei și fete au spus că au fost violate de soldații ruși în Bucha.

Înregistrare cu puternic impact emoțional

  • Urmărește ultimele evoluții din a 48-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO