Un britanic care luptă în Ucraina a relatat că unitatea sa nu a avut de ales decât să se predea forțelor rusești din Mariupol, au relatat familia și prietenii bărbatului, citați de The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aiden Aslin, originar din Newark, Nottinghamshire, este un pușcaș marin în forțele armate ucrainene, acesta mutându-se în Ucraina în 2018. În ultimele săptămâni unitatea sa a apărat orașul-port Mariupol din sud-estul țării, încercuit complet de armata rusă încă de la începutul lunii martie.

Ang Wood, mama militarului, a declarat pentru BBC:

„M-a sunat și mi-a spus că nu mai au arme cu care să lupte. Îmi iubesc fiul. El e eroul meu. Au opus o rezistență dată naibii”.

Un prieten al lui Aslin le-a spus de asemenea jurnaliștilor britanici că a vorbit la telefon cu el și că pușcașul marin i-a relatat că unitatea sa a rămas fără mâncare, muniție și provizii, neavând o altă opțiune decât să se predea:

„Nu pot ieși. Nu pot riposta. Așa că nu au avut de ales. Sunt sigur că dacă ar fi avut un singur glonț rămas ar fi tras cu el”.

Rușii spun că au cucerit portul din Mariupol

Separatiștii pro-ruși care luptă alături de ceceni și celelalte forțe armate ale Moscovei au anunțat luni seara că au cucerit zona portuară a orașului Mariupol, aflat sub asediu de pe 5 martie când a fost încercuit complet.

„În ceea ce privește portul Mariupol, acesta este deja sub controlul nostru”, a declarat Denis Pușilin, liderul Republicii Populare Donețk, una dintre cele două entități separatiste din estul Ucrainei, citat de agențiile de presă ruse.

Reprezentantul armatei separatiste, Eduard Basurin, a afirmat că ultimii apărători ucraineni sunt acum concentrați în uriașele uzine „Azovstal” și „Azovmach”.

Luni dimineața, pușcașii marini ucraineni care apărau zona portului au transmis un mesaj de rămas-bun pe pagina de Facebook a unității lor, afirmând că au făcut „tot posibilul și imposibilul” pentru a apăra orașul dar că rămân fără muniție și se pregătesc pentru „o ultimă bătălie”.

„Infanteriștii au fost uciși toți iar bătăliile cu schimb de focuri sunt duse acum de artilerişti, tunari antiaerieni, operatori radio, șoferi și bucătari. Până și orchestra”, au relatat aceștia.

„Dragi oameni ai Ucrainei, vă rugăm să vă amintiți de pușcașii marini cu o vorbă bună”, conchide postarea lor.

Urmărește ultimele evoluții din a 48-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.