Aproape 5 milioane de copii au fost evacuați din calea războiului din Ucraina, potrivit ultimelor date furnizate de Națiunile Unite. Pe lângă cei refugiați, autoritățile de la Kiev susțin că 186 au fost uciși, iar 344 răniți.

Urmările bombardamentelor din UcrainaFoto: Laurel Chor/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Din estimările ONU, de la declanșarea războiului pe 24 februarie de către Rusia, 4.8 milioane de copii au fost dislocați din totalul de 7,5 milioane copii ucraineni.

Directorul programului de urgență UNICEF, Manuel Fontaine, a calificat drept ”incredibilă” dislocarea unui număr atât de mare într-o perioadă atât de scrută de timp, precizând că nu a mai văzut așa ceva în cei 31 de ani de muncă umanitară.

“Au fost forțați să lase în urmă totul- cămine, școli, uneori chiar membri ai familiei”, a spus acesta la Consiliul de Securitate al ONU, potrivit The Guardian.

“Am auzit povești despre gesturile disperate făcute de părinții care voiau să-și ducă copiii într-un loc sigur, despre copii care sunt triști pentru că nu se pot întoarce la școală”, a mai spus el.

Agenția a mai precizat că verifică informații legate de moartea a 142 de minori, deși numărul victimelor este, cel mai probabil, mult mai mare.

Potrivit Procurorului General al Ucrainei, 186 de copii au fost uciși și alți 344 răniți.

Mărturii emoționante ale traumelor suferite de copiii din Ucraina au fost prezentate la consiliul de securitate și de ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya. Diplomatul a citit cu voce tare, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de luni, o scrisoare a unui copil ucrainean scrisă mamei sale decedate.

----

  • Urmărește ultimele evoluții din a 48-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO