Datele preliminare arată că până la 22.000 de civili au fost uciși în orașul asediat Mariupol, de la începutul invaziei, spune guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko.

Situatie critica in continuare in MariupolFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

„Situația de la Mariupol face dificil să comentăm cu privire la numărul victimelor, orașul este sub asediu și blocat”, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk, pentru CNN. „În prezent, discutăm despre 20.000 până la 22.000 de oameni morți în Mariupol”, scrie CNN.

În același timp, primarul Mariupolului, Vadym Boichenko, a spus că cea mai recentă estimare a fost că aproximativ 21.000 de rezidenți civili au fost uciși, potrivit Reuters.

Estimări independente ale victimelor în urma bombardamentelor necruțătoare ale rușilor asupra orașului nu sunt disponibile. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „zeci de mii” au murit la Mariupol.

Guvernatorul regional Donețk confirmă incidentul cu substanța toxică de la Mariupol

Kyrylenko a abordat, de asemenea, rapoartele despre un posibil atac chimic la Mariupol, despre care detaliile încă nu au fost pe deplin confirmate.

„Știm că aseară, în jurul miezului nopții, o dronă a aruncat un dispozitiv exploziv până acum necunoscut, oameni care se aflau în zona din și în jurul uzinei metalurgice Mariupol, trei persoane au început să se simtă rău”, a spus el. „Ceea ce am auzit a fost că au fost trei persoane care au fost afectate, duse la spital, cărora li s-a acordat asistență medicală, momentan viața lor nu este în pericol”.

Guvernatorul militar regional a spus că rapoartele de la fața locului sunt preliminare, așa că nu le poate „confirma sau comenta 100%”, dar a spus că poate confirma că incidentul a avut loc.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat la televiziunea națională că pe baza datelor preliminare ar fi vorba de muniție cu fosfor.

„Începând de acum verificăm aceste informații”, a spus ea. „Încercăm să înțelegem ce a fost folosit. Pe baza datelor preliminare, există o presupunere că acestea ar fi putut fi muniție cu fosfor. Dar informațiile oficiale vor veni mai târziu. Trebuie să înțelegem că există o amenințare reală a folosirii armelor chimice”.