Ministerul rus al Apărării susține că fregata „Amiralul Essen” a distrus o dronă Bayraktar din dotarea forțelor armate ucrainene în largul Crimeii, relatează agenția TASS.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Echipajul unei fregate a Flotei Mării Negre aflată în largul coastei de vest a peninsulei Crimeea a distrus un vehicul aerian fără pilot (UAV) de tip Bayraktar lansând două rachete de la sistemul de rachete antiaeriene Știl al navei”, susține ministerul Apărării de la Moscova.

Rușii afirmă că drona a efectuat activități de recunoaștere a navelor Flotei Mării Negre, precum și a pozițiilor de pe coastă și a forțelor terestre ruse din peninsula Crimeea și sudul Ucrainei.

Ministerul Apărării a publicat și o înregistrare video cu lansarea rachetelor care ar fi distrus drona Bayraktar însă, la fel ca alte înregistrări video distribuite de forțele armate ale Moscovei, momentul loviturii sau urmările acestuia nu sunt surprinse.

Vinerea trecută rușii au anunțat că au doborat două drone Bayraktar și două elicoptere de luptă ucrainene.

„Amiralul Essen” este o fregată din clasa Amiral Grigorovici a Marinei Ruse numită în onoarea amiralului Nikolai Ottovici von Essen. Ea are baza la Sevastopol port strategic ocupat de ruși în timpul anexării ilegale a Crimeei din 2014.

Ucraina a început să folosească drone mini-Bayraktar

Dronele de fabricație turcească au fost coșmarul forțelor armate ruse în Ucraina, fiind folosite de ucraineni pentru a lansa numeroase atacuri de precizie împotriva coloanelor blindate, convoaielor de camioane și a altor obiective militare.

Imagini distribuite pe platformele social media săptămâna trecută arată că ucrainenii au început să folosească și o versiune mai mică a dronelor turcești.

Site-ul de specialitate Oryx afirmă despre aceste drone că „deși Mini-Bayraktar este vizual mult mai puțin spectaculos decât frații săi mai mari, fiind lansat manual și optimizat pentru supraveghere și recunoaștere, tocmai acest tip de aparat se poate dovedi de neprețuit în îmbunătățirea eficacității de luptă a unităților de infanterie obișnuite”.

Marele avantaj al UAV-urilor precum Mini-Bayraktar este că pot fi transportate și utilizate cu ușurință de soldați obișnuiți pe teren, neavând nevoie de nicio pistă de aterizare.

Acestea pot fi utilizate pentru a repera țintele care urmează să fie angajate fie cu lansatoare antitanc și alte echipamente ușoare, fie, mai degrabă, de unități de artilerie, explică Oryx.

Rusia s-a plâns Turciei că vinde drone Bayraktar ucrainenilor

Un înalt oficial turc a declarat vinerea trecută pentru agenția Reuters că Ankara a primit plângeri din partea Moscovei vizavi de vânzările de drone Bayraktar Kievului.

„Rușii sunt supărați și, din când în când, se plâng de vânzările de drone. Obișnuiau să se plângă și înainte și se plâng și acum", a declarat acesta.

„Dar noi le-am dat deja un răspuns... că este vorba de companii private și că aceste achiziții de drone au fost făcute și înainte de război", a explicat oficialul turc.

Dronele Bayraktar au fost folosite de forțele armate ucrainene pentru a distruge numeroase tancuri și blindate rusești încă din prima zi a războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 48-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.