Revista americană Forbes a publicat un articol despre criza dintre Ucraina și Rusia. Se afirmă că avioanele de luptă aparținând Ucrainei nu se vor putea opune Rusiei... Însă dronele dotate cu arme Bayraktar TB2, cumpărate din Turcia, ar putea face inutile sistemele de apărare rusești, citează ziarul Turkiye.

drone Bayraktar TB2Foto: Wikipedia

Guvernul britanic a publicat documentul pe tema strategiei de apărare intitulat "Apărare într-o perioadă competitivă".

Se arată că în Libia și Karabah, dronele turcești dotate cu armament au reprezentat o provocare serioasă pentru sistemele cele mai capabile de apărare aeriană și pentru vehiculele blindate.

Turcia a fost prezentată drept "Un aliat NATO care va juca un rol important în combaterea terorismului și în probleme regionale".

Și analiza publicată de ziarul american Wall Street Journal susține același lucru: "Dronele avansate ale Turciei au schimbat echilibrul... Au răsturnat planurile Moscovei... Ankara modelează viitorul...".

Autorităţile din Turcia, ţară membră NATO, spun că ţara a devenit al patrulea mare producător de drone din lume de când preşedintele Tayyip Erdogan a crescut producţia internă pentru a reduce dependenţa de armele occidentale. Compania turcă de tehnologie de apărare Baykar a vândut drona sa armată Bayraktar TB2 în Azerbaidjan, Ucraina, Qatar şi Libia. Erdogan a declarat în martie că Arabia Saudită este, de asemenea, interesată să cumpere drone turceşti.

În aprilie, Canada a eliminat permisele de export pentru tehnologia dronelor către Turcia, după ce a ajuns la concluzia că echipamentul a fost folosit de forţele azere care luptă împotriva Armeniei în enclava Nagorno-Karabah. Piesele aflate sub embargo includeau sisteme de camere pentru dronele armate Baykar.