Polonia va cumpăra 24 de drone înarmate din Turcia, a declarat sâmbătă ministrul polonez al apărării, devenind astfel primul stat membru NATO care va cumpăra vehicule aeriene fără pilot la bord (UAV) produse în Turcia, scrie Reuters.

drone Bayraktar TB2Foto: Wikipedia

Dronele Bayraktar TB2, dintre care primele urmează să fie livrate anul viitor, vor fi înarmate cu proiectile antitanc.

Polonia va cumpăra, de asemenea, un pachet logistic şi de instruire, a declarat ministrul apărării Mariusz Blaszczak.

Blaszczak a afirmat pentru postul naţional de radio că dronele Bayraktar TB2 ''şi-au dovedit eficienţa în războaie'' şi că vor fi întreţinute de o companie militară, fără a da alte detalii.

Contractul, care va fi încheiat fără un proces de achiziţie publică, va fi semnat săptămâna viitoare, în timpul unei vizite a preşedintelui polonez Andrzej Duda în Turcia.

Autorităţile din Turcia, ţară membră NATO, spun că ţara a devenit al patrulea mare producător de drone din lume de când preşedintele Tayyip Erdogan a crescut producţia internă pentru a reduce dependenţa de armele occidentale. Compania turcă de tehnologie de apărare Baykar a vândut drona sa armată Bayraktar TB2 în Azerbaidjan, Ucraina, Qatar şi Libia. Erdogan a declarat în martie că Arabia Saudită este, de asemenea, interesată să cumpere drone turceşti.

În aprilie, Canada a eliminat permisele de export pentru tehnologia dronelor către Turcia, după ce a ajuns la concluzia că echipamentul a fost folosit de forţele azere care luptă împotriva Armeniei în enclava Nagorno-Karabah. Piesele aflate sub embargo includeau sisteme de camere pentru dronele armate Baykar. (Sursa: Agerpres)