​Şeful administraţiei militare regionale din provincia Luhansk, Serhii Haidai, a spus că morgile din mai multe orașe sunt acum pline, relatează CNN.

Distrugeri in Luhansk, vizat de atacuri ale fortelor ruseFoto: Serviciul ucrainean de urgenta

Cadavre se află și în subsoluri din regiune, a spus Haidai pe contul său de Telegram. În pauzele dintre bombardamente, acestea erau adunate de voluntari și îngropate în „locuri noi desemnate”, deoarece accesul la cimitire era imposibil.

Zona din jurul Sievierodonețk, care s-a confruntat cu bombardamente persistente de săptămâni întregi, este cea mai grav afectată.

400 de civili îngropați la Sievierodonețk de la începutul războiului

„La Sievierodonețk, administrația militară regională a organizat un nou loc de înmormântare într-un loc relativ sigur. Gropile sunt săpate cu un tractor și mormintele sunt trecute în registru. Fiecare persoană decedată sau omorâtă este înmormântată natural într-un mormânt separat, pe parcursul celor 48 de zile ale războiului – aproximativ 400 de înmormântări”, a spus el.

„Un nou loc de înmormântare a fost organizat și la Lisichansk”, a adăugat Haidai. „Morții și ucișii sunt îngropați în morminte comune”.

"Situația este dificilă la Popasna și Rubijne. Din cauza ocupării parțiale a orașelor de către ruși, scoaterea cadavrelor este imposibilă, înmormântările sunt efectuate chiar de rezidenți în curțile zonelor rezidențiale", a adăugat el.

„Din cauza bombardamentelor, în anumite zone, cadavrele rămân întinse pe străzi”, a spus Haidai.

Haidai a spus că peste 300 de persoane au fost evacuate din regiunea Luhansk marți, dar „aproximativ 90.000 de persoane rămân încă în adăposturile antiaeriene din comunitățile din regiune. În fiecare zi îi îndemnăm să plece”.

El a spus că atacul asupra gării Kramatorsk de săptămâna trecută a descurajat oamenii să încerce să evacueze zona.

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, spune că datele preliminare arată că doar în Mariupol au fost uciși peste 20.000 de oameni de la începutul invaziei.

„Situația de la Mariupol face dificil să comentăm cu privire la numărul victimelor, orașul este sub asediu și blocat”, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk, pentru CNN. „În prezent, discutăm despre 20.000 până la 22.000 de oameni morți în Mariupol”, scrie CNN.