Noi orori comise de soldații ruși la Bucha, orășelul de lângă Kiev, ies la iveală. Nouă fete și femei ținute timp de 25 de zile în subsolul unei case, unde au fost violate, ar fi acum însărcinate, scrie The News York Times.

Soldati rusiFoto: Sergei Malgavko / TASS / Profimedia

Abuzurile asupra femeilor au fost o parte dintre ororile comise de soldații ruși, spune Avocatul Poporului din Ucraina, Ludmila Denisova. Ea a vorbit despre cazuri oribile de violență sexuală din partea trupelor ruse în Bucha și în alte zone și a exemplificat cu situația unui grup de fete și femei care au fost ținute timp de 25 de zile în subsolul unei case. Nouă dintre ele sunt acum însărcinate, a spus Denisova.

În opinia sa, violența a venit din răzbunare față de rezistența ucraineană, iar soldații ruși au folosit violența sexuală ca armă de război împotriva femeilor ucrainene.

Au ucis pe oricine le-a ieșit în cale

În ultima săptămână din martie, forțele ucrainene au lansat un contraatac pentru a relua controlul asupra suburbiilor din nord-vestul Kievului. Luptele s-au intensificat brusc în Bucha, iar forțele ruse au început apoi să se pregătească de retragere.

Unul dintre ultimele lor acte a fost să-i împuște pe ucrainenii luați prizonieri sau pe oricine altcineva care le-a ieșit în cale.

Cel puțin 15 persoane au fost găsite împușcate, cu mâinile legate, în diverse locuri din oraș. Cinci cadavre au fost găsite într-o pivniță dintr-o tabără de vară pentru copii, pe care forțele ruse au folosit-o drept bază. Altele au fost găsite pe strada Yablunska și într-o fabrică de sticlă.

În satul din apropiere, Motîjîn, rușii au ucis-o pe primăriță, Olha Sukhenko, în vârstă de 50 de ani, pe soțul ei, Ihor Sukhenko, în vârstă de 57 de ani, și pe fiul lor, Oleksandr, de 25 de ani. Ei au fost găsiți îngropați la marginea satului. Înainte de a fi uciși, au fost torturați: fiul femeii avea degetele rupte, iar ea avea contuzii pe față. Rușii s-ar fi răzbunat astfel după ce ucrainenii distruseseră un camion și un vehicul blindat.

„A fost răzbunare. Au împușcat tot ce le-a ieșit în cale. Au tras în case. Au împușcat o femeie pe stradă. Au împușcat câini (...) A fost ca un coșmar”, a spus Rodcenko, citat de The New York Times.