Poșta Ucrainei a emis un timbru care omagiază unul dintre cele mai emblematice evenimente ale războiului declanșat de președintele Vladimir Putin, momentul când un soldat ucrainean de pe Insula Șerpilor i-a transmis unei nave de război a Rusiei să se ducă naibii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Flota Mării Negre a Rusiei a atacat și bombardat Insula Șerpilor încă din prima zi a „operațiunii militare speciale” declanșate de Putin pe 24 februarie, anunțând în seara aceleiași zile capturarea sa.

Informațiile inițiale sugerau că toți soldații ucraineni staționați pe insulă, un obiectiv strategic pentru Flota Mării Negre, au fost uciși după ce au refuzat să se predea.

O înregistrare audio care prezenta ultimul schimb de replici al soldaților de pe Insula Șerpilor cu un ofițer rus în care acesta era informat să se ducă naibii s-a viralizat ulterior pe rețelele de socializare, devenind un simbol al rezistenței ucrainene în fața agresiunii rusești.

Poșta ucraineană a decis acum să comemoreze actul de sfidare, emițând un timbru care înfățișează simbolic momentul.

Momentul emblematic a fost recompensat de președintele Volodimir Zelenski

Forțele Navale Ucrainene au anunțat pe 28 februarie că soldații de pe Insula Șerpilor ar fi în viață, însă ținuți prizonieri.

„În ceea ce privește grănicerii luați prizonieri de ocupanții ruși pe Insula Șarpelui, suntem foarte bucuroși să aflăm că frații noștri sunt în viață și bine”, afirma la momentul respectiv marina ucraineană.

Aceasta mai preciza că soldații au respins de două ori atacurile ocupanților ruși, insă din lipsă de muniție, aceștia nu au putut continua să apere insula.

La sfârșitul lunii martie, Roman Hribov, autorul înjurăturii antologice „du-te naibii” strigată către nava de război rusească, a fost decorat pentru serviciile sale de către președintele Volodimir Zelenski.

Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că Hribov a fost eliberat din captivitatea rusă și acum este acasă la Cerkasî.

Urmărește ultimele evoluții din a 48-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.