Rusia a capturat joi seara Insula Șerpilor, insula aflată la doar câteva zeci de kilometri de teritoriul României. Rusia a bombardat în cursul zilei poziția apărată de 13 militari ucraineni și abia pe seară a reușit să captureze insula.

HotNews.roFoto: Hotnews

Toți cei 13 militari ucraineni staționați pe insula ar fi murit, potrivit anunțului făcut de autoritățile ucrainene.

Rusia a atacat insula cu nava de război Moskva, un crucișător aflat în serviciul Flotei Mării Negre. Pe internet a apărut o înregistrare audio ce pare a reda schimbul de replici între comandantul navei și militarii de pe insulă.

Potrivit presupusului schimb audio, ofițerul rus spune: „Aceasta este o navă de război militară. Aceasta este o navă de război militară rusă. Vă sugerez să vă lăsați armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victime inutile. În caz contrar, veți fi bombardați".

  • Presupusul răspuns de la un soldat ucrainean: „Navă de război rusească, du-te în p*** mea”.

Insula Șerpilor, teritoriul deținut de Ucraina și aflat la doar câteva zeci de kilometri de teritoriul României, a fost ocupată de trupele ruse, potrivit ministerului ucrainean de Interne.

”Contactul cu soldații de pe Insulă a fost pierdut. Insula Șerpilor a fost capturată. Serviciul de Frontieră de Stat continuă să acționeze activ alături de Forțele Armate ale Ucrainei și Garda Națională pentru a opri inamicul care ne-a atacat insidios țara. Victoria va fi a noastră”, scrie pe pagina de Facebook a ministerului.

Insula a fost bombardată joi după-amiază, după o tentativă eșuată de debarcare a trupelor și un atac nereușit cu rachete.

Această „insulă” minusculă, clasificată drept „stâncă” în sensul Convenției de la Montego Bay privind Dreptul Mării datorită lipsei de surse proprii de apă potabilă, are o istorie turbulentă, trecând de-a lungul timpului în posesia Țării Românești, Principatului Moldovei, Imperiului Țarist, României, Uniunii Sovietice și Ucrainei.

Acum ea ar putea juca din nou un rol crucial în tentativele Rusiei conduse de Vladimir Putin de a sufoca Ucraina.

Citește: