Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 49, în condițiile în care Vladimir Putin susține că Rusia își va continua "ritmic și calm" operațiunea și își va atinge obiectivele, iar Joe Biden a declarat pentru prima dată că invazia Moscovei echivalează cu un genocid. Moscova își întărește forțele pentru un nou asalt asupra regiunii Donbas, pregătind terenul pentru o bătălie prelungită care, cu siguranță, va provoca pierderi grele pentru ambele părți.

Războiul din UcrainaFoto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de miercuri privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

01:35 Uniunea Europeană a aprobat miercuri o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro pentru echipamente militare destinate forțelor armate ucrainene, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului European al Uniunii Europene, citat de CNN.

00:55 Armata rusă amenință va lansa atacuri cu rachete asupra Kievului, „nu ca până acum”

00:39 Biden anunță un nou ajutor militar masiv pentru Ucraina: Blindate, artilerie și elicoptere

23:54 Comandanţii ucraineni care apără Mariupol afirmă că unităţile lor au reuşit să se conecteze, în ciuda atacurilor neîncetate

23:35FOTO „Toate contractele sunt pe termen scurt când ești carne de tun”: Cum încearcă Rusia să atragă recruți pentru forțele sale armate

22:57Tancuri second-hand de la Rheinmetall, aproape gata să ia calea Ucrainei

22:38Kremlinul a triplat bugetul pentru propagandă în timpul războiului din Ucraina

22:23 Refuzul lui Macron de a denunţa un ”genocid” în Ucraina al armatei ruse este ”foarte dureros”, deplânge Zelenski

21:58Dmitri Medvedev îi avertizează pe ucraineni să-și încuie „bine de tot” ușile noaptea

21:43Copiii Kremlinului s-au bucurat de vieți luxoase în Europa de Vest și SUA, în timp ce părinții lor se revoltă împotriva Occidentului -CNN

21:17VIDEO Ucrainenii prezintă pas cu pas zborul „Sfintei Javelina” până la distrugerea țintei: „Slavă Ucrainei!”

21:04 Discuție Biden-Zelenski. Ajutorul SUA pentru Ucraina: Presa americană vorbește și de armament greu, refuzat până acum

20:33Vladimir Putin amenință Occidentul că Rusia își va redirecționa exporturile de gaze naturale către „țările prietenoase”

20:12 Pentagonul vrea să-i antreneze pe soldații ucraineni să folosească dronele kamikaze „Switchblade”

19:52 Separatiștii din Lugansk spun că acumcontrolează peste 80% din regiune

19:44Un translator ucrainean a povestit tehnicile de tortură ale rusilor care l-au ținut prizonier nouă zile

19:31Un cățeluș a fost scos în viață dintre dărâmăturile unei clădiri bombardate din Donețk.

19:22Wikipedia spune că Rusia i-a ordonat să șteargă informații despre Vladimir Putin / Ce a stârnit nemulțumirea Kremlinului

19:08Armata rusă s-ar pregăti pentru o „ofensivă masivă” în estul și sudul Ucrainei în aproximativ 10 zile - Armata Franței

18:51 VIDEO Zelenski, mesaj în engleză, în ziua 49 de război: „Polonia, Moldova și România vor deveni următoarele ținte dacă Ucraina va cădea"

18:42 Reacția Kremlinului față de arestarea politicianului pro-rus Viktor Medveciuk, acuzat de trădare în Ucraina:„Îi suntem recunoscători, dar...”

18:27FOTO Președinții Poloniei, Estoniei, Lituaniei și Letoniei, printre ruinele din Borodyanka

18:06Concluziile comisiei de anchetă în cazul dronei căzute la Zagreb după ce a zburat și prin România şi Ungaria

Procurorul Curții Penale Internaționale: „Ucraina este o scenă a crimei”

17:59 „Ucraina este o scenă a crimei”, afirmă procurorul Curții Penale Internaționale după ce a fost la Bucha

17:42 Mutare neobișnuită: Un site rusesc a publicat fotografii cu familia unui comandant ucisîn Ucraina

17:21 Peste 100 de civili au fost uciși de soldații ruși în regiunea Sumî, multe cadavre fiind descoperite după retragerea trupelor ruse.

"Există peste 100 de morți printre civilii din regiunea Sumî. Din păcate, acest număr crește în fiecare zi. Mulți oameni au fost găsiți morți cu mâinile legate, împușcați în cap", a declarat miercuri Dmytro Zhyvytskyi, șeful administrației militare regionale Sumî, citat de CNN.

El a susținut că în continuare foarte mulți civili sunt ținuți captivi și "există negocieri zilnice pentru ca aceștia să fie schimbati sau eliberați".

16:56Alexandr Lukașenko exclude posibilitatea ca Rusia să anexeze Belarusul: „Nu suntem proști”

16:34 Autoritățile din Cipru au revocat cetățenia acordată pentru patru oligarhi ruși și familia lor, toți aflându-se pe lista UE de sancșiuni - Mikhail Gutseriyev, Alexei Kuzmichev, Vadim Moskovich, Alexander Ponomarenko:

16:11Sirenele antiaeriene au început să sune din nou la Kiev

16:04 Cel mai mare comerciant independent de petrol din lume, Vitol Group, va înceta să mai tranzacționeze țiței rusesc până la sfârșitul anului, a confirmat pentru CNN o sursă care cunoaște situația.

Se așteaptă ca decizia să fie implementată până la sfârșitul anului 2022, iar compania nu va încheia noi tranzacții cu țiței și produse rusești, a adăugat sursa.

16:02 Zelenski s-a fotografiat cu timbrele emise de Poșta Ucrainei cu tema „Navă rusească ...”

16:00Corpurile a peste 1.500 de soldaţi ruşi zac în morgile din Dnipro: „Oricum ar fi, ei sunt copiii cuiva!"

15:52 Autoritățile regiunii ruse Kursk spun că s-au auzit focuri de armă într-un sat de lângă granița cu Ucraina

15:49Fostul consilier militar al Angelei Merkel spune că livrarea de armament Ucrainei poate fi „o cale către al treilea Război Mondial

Președinții Poloniei, Estoniei, Lituaniei și Letoniei au ajuns la Kiev

15:42Președinții Poloniei, Andrzej Duda, Estoniei, Alar Karis, Lituaniei, Gitanas Nausėda, și Letoniei, Egils Levits au sosit la Kiev.

Ambasada Estoniei în Ucraina a postat pe twitter imagini de la sosirea acestora la Kiev.

Ei au programate întâlniri cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, și cu alți oficiali ucraineni.

15:39 Drona de recunoaștere din epoca sovietică care s-a prăbușit luna trecută în capitala croată Zagreb, fără a provoca victime, transporta o bombă care a explodat după ce a atins solul, a declarat miercuri un grup de experți.

Anchetatorii nu au vrut să dezvăluie ținta avută în vedere de dronă, venită din Ucraina, aceasta trecând și prin spațiile aeriene ale României și Ungariei. De asemenea, nu au spus nici cărei armate aparținea, fiind neclar dacă era operată de ruși sau de ucraineni

15:34 Germania respinge în acest moment o interdicție a Uniunii Europene asupra petrolului rusesc și continuă să se opună plăților în ruble pentru energia rusă, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al guvernului.

14:43 Președintele Camerei superioare a parlamentului rus, Valentina Matviyenko, a declarat miercuri că Moscova nu intenționează să naționalizeze companiile străine care părăsesc Rusia, a transmis agenția de presă RIA

14:26 Rușii vor țină în Mariupol o paradă de Ziua Victoriei, pe 9 mai, potrivit unui oficial local.

14:15 FOTO Depozit de muniție al soldaților ruși descoperit lângă Kiev

Finlanda se grăbește spre NATO, o decizie ar putea fi luată în câteva săptămâni

14:09 Marea Britanie a anunțat miercuri că impune noi sancțiuni împotriva a 206 persoane ca răspuns la invazia Rusiei, inclusiv împotriva a 178 de persoane despre care a spus că au fost implicate în sprijinirea regiunilor separatiste din Ucraina

13:56 Una dintre efectele invaziei este schimbarea de atitudine a Finlandei, care acum vrea să intre cât mai repede în NATO, o decizie urmând să fie luată în următoarele săptămâni.

13:32 Guvernul german vrea să-și creeze posibilitatea legală de a prelua controlul furnizorilor de energie, chiar de a-i expropria, "pentru a garanta securitatea aprovizionării" pe fondul conflictului cu Rusia, potrivit unui proiect de lege consultat miercuri de AFP.

"Atacul ilegal al Rusiei asupra Ucrainei a exacerbat situația deja tensionată de pe piețele de energie", se arată în textul Ministerului Economiei.

13:17 Rusia a spus în bilanțul de miercuri că a distrus peste 6.000 de tancuri și echipamente militare ucrainene, însă numărul confirmat de realitate este însă mult, mult mai mic.

12:33 Utilizatorii ruși ai Netflix au demarat un proces colectiv împotriva gigantului de streaming pentru că a părăsit piața rusă, cerând despăgubiri de 60 de milioane de ruble (726.000 de dolari), a relatat agenția RIA.

Netflix a anunțat în martie că și-a suspendat serviciile în Rusia și că a oprit temporar toate proiectele și achizițiile viitoare în această țară, din cauza invaziei în Ucraina.

12:25 Ucraina a naționalizat 10 nave rusești. Opt nave rusești de marfă și două petroliere care se aflau în portul Odesa pentru întreținere vor "servi acum în interesul Ucrainei pentru a-și restabili economia", a transmis miercuri Serviciul de Stat al Gărzii de Frontieră, potrivit Kyiv Independent.

Șapte persoane, printre care și un copil de 2 ani, ucise de bombardamentele ruse din Harkiv

12:18VIDEO Imagini din dronă cu luptele din Mariupol: Tancuri rusești printre blocuri trag cu tunul în clădiri

12:14Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, spune că rămâne ridicat riscul ca Rusia să folosească arme chimice împotriva țării sale, scrie Reuters.

12:07Primele vehicule blindate Bushmaster donate de Australia Ucrainei au ajuns în Europa:

11:56 Cel puțin șapte persoane au fost ucise și 22 rănite de bombardamente în regiunea Harkiv din nord-estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, a declarat miercuri guvernatorul Oleh Synegubov.

Acesta a spus că un băiat de 2 ani se numără printre cei uciși în cele 53 de lovituri de artilerie sau rachete pe care forțele rusești le-au efectuat în ultima zi în regiune.

Macron, spre deosebire de Biden, nu vrea să utilizeze cuvântul „genocid”

11:28Emmanuel Macron refuză să califice acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”: „Aș fi atent cu astfel de termeni deoarece aceste două popoare sunt frați”

10:55Ambasada Rusiei la Washington califică drept „provocatoare” declarațiile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, despre posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina, scrie CNN.

„Ned Price s-a remarcat încă o dată printr-un discurs care nu este susținut de nicio singură dovadă (...) Țara noastră a eliminat toate stocurile de arme chimice încă din 2017”, a comentat marți seară, pe Facebook, Ambasada Rusiei la Washington.

10:45VIDEO Moment inexplicabil: Un grup de soldați ucraineni sunt spulberați de la mică distanță de un tanc rusesc care se apropie fără ca nimeni să se alarmeze

10:22 Cel puțin 191 de copii au fost ucişi, iar alţi 349 au fost răniţi în Ucraina de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, fiind descoperite şi cadavrele arse ale unora dintre ei, a anunţat miercuri, Procuratura Generală a Ucrainei, citată de CNN.

Mi mulţi copii au murit în ultimele zile în urma cauza bombardamentelor din nord-estul şi sudul Ucrainei.

Cadavrele arse ale unei fete de 16 ani şi ale unui băiat de 10 ani au fost găsite în satele Borodianka, la nord-vest de Kiev, şi Korolivka, în vestul Ucrainei, mai precizează Procuratura Ucrainei.

Rusia spune că 1.000 de soldați ucraineni s-au predat în Mariupol

10:13 Ministerul rus al Apărării susține că 1.026 de soldați ai Brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina s-au predat în orașul Mariupol, transmite agenția de presă TASS

10:12Ce trupe ar fi pierdut până acum Rusia / Ce echipamente militare ar fi pierdut Ucraina - bilanțul celor două armate după 7 săptămâni de război

09:33 Liderul cecen Ramzan Kadîrov susține că peste 1.000 de pușcași marini ucraineni s-au predat în Mariupol și a îndemnat forțele rămase blocate în oțelăria Azovstal să se predea. Subliniem că până acum, Kadârov a anunțat de zeci de ori căderea Mariupolului, fără ca informația să fie reală.

Statul Major General al Ucrainei, în raportul său de dimineață de miercuri, a spus doar că forțele rusești continuau atacurile asupra Azovstal și a portului. Televiziunea rusă a prezentat marți imagini cu ceea ce a spus că sunt pușcași marini care se predau la combinatul siderurgic Illich din Mariupol, mulți dintre ei fiind răniți.

09:21 Primarul orașului-port asediat Mariupol, Vadym Boichenko, a declarat miercuri, la televiziune, că peste 100.000 de persoane au rămas în oraș în așteptarea evacuării

09:17 Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că nu a fost posibil să se deschidă niciun coridor umanitar miercuri și a acuzat forțele ruse de ocupație că au încălcat încetarea focului și au blocat autobuzele care evacuează civilii.

Vereshchuk a adăugat, pe Telegram, că autoritățile ucrainene vor încerca să redeschidă coridoarele umanitare cât mai curând posibil

Americanii vor trimite noi arme în Ucraina, posibil și artilerie grea

08:59 Statele Unite ar putea anunța miercuri noi livrări de armament pentru Ucraina, inclusiv artilerie grea, în valoare de 750 milioane de dolari, potrivit unor surse Reuters.

08:37 Președintele polonez Andrzej Duda și președinții Lituaniei, Letoniei și Estoniei sunt în drum spre Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski, a spus miercuri un consilier al liderului polonez.

"Țările noastre își arată astfel sprijinul față de Ucraina și față de președintele Zelenski", a scris pe Twitter Jakub Kumoch, consilierul lui Duda

08:34 Numirea lui Alexander Dvornikov la comanda tuturor forțelor ruse din Ucraina arată cât de slabă a fost planificarea dinainte de începerea războiului, spune ministerul britanic al apărării

07:58 Trupele rusești retrase de lângă Kiev nu au fost încă reintroduse în luptă, iar acestea au probleme de moral și nu și-au primit banii promiși, spune Institutul pentru Studiul Războiului

07:38 Comerțul pe relația China-Rusia a crescut cu 28% în primul trimestru, cooperarea economică a Beijingului va rămâne normală atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, a spus un oficial chinez.

Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a ultimelor informații recente:

  • Pentru prima dată, președintele american Joe Biden îl acuză pe „dictatorul” Vladimir Putin de genocid în Ucraina.
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat că negocierile de pace au ajuns într-o „fundătură” după ce Ucraina ar fi făcut afirmații „false” cu privire la crimele de război.
  • Primarul orașului-port Mariupol, din sudul asediat, spune că au fost nevoiți să înceteze numărarea cadavrelor din cauza luptei de stradă.

07:16Președintele lituanian, Gitanas Nausėda pleacă miercuri la Kiev pentru a transmite un „mesaj puternic de sprijin politic”.

Joe Biden acuză pentru prima oară Rusia de ”genocid”

06:30Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ironizat miercuri insistenţa cu care Moscova susţine că războiul împotriva ţării sale merge bine, întrebându-se cum a putut aproba preşedintele Vladimir Putin un plan care implică moartea a atâtor mulţi ruşi.

06:20Preşedintele Joe Biden a părut să acuze armata rusă de genocid, folosind marţi acest termen pentru prima dată pentru a descrie situaţia din Ucraina, invadată de forţele ruse pe 24 februarie, transmit AFP și Agerpres.

02:07Autorităţile olandeze au imobilizat 20 de iahturi vizate de sancţiuni impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina.

01:31 Zelenski propune un schimb: Viktor Medvedciuk, apropiatul lui Putin, cu ucrainenii aflați în captivitate.

01:15OSCE va publica miercuri concluziile anchetei privind încălcarea drepturilor omului în războiul Rusiei din Ucraina.

00:30Kievul îl invită pe cancelarul german Olaf Scholz în Ucraina, după ce a respins vizita președintelui - presă.

23:34Olena Zelenski, întrebată de ce nu pleacă din Ucraina, fiind a doua ţintă a ruşilor: Fiecare ucrainean este o ţintă pentru ruşi.

23:20Trupele ruse au deportat ilegal în Rusia peste 33.000 de locuitori din Mariupol - primar.