Corpurile a peste 1.500 de soldaţi ruşi zac în morgile din orașul Dnipro din estul Ucrainei, a declarat miercuri viceprimarul Mihail Lâsenko, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Avem astăzi în morgile din Dnipro peste 1.500 de soldaţi ruşi morţi, pe care nimeni nu vrea să-i recupereze", a declarat responsabilul ucrainean într-un interviu pentru publicația de limba rusă Nastoiaşcee Vremea (un proiect comun al Vocii Americii şi RFE/RL).

El a lansat un apel către mamele din Rusia să vină să-şi ia acasă copiii, potrivit portalului Dnipro.info.

Trupurile soldaţilor zac în patru frigidere, nu au fost incinerate sau înhumate în gropi comune, în speranţa ca măcar unele mame să poată veni să-şi ia acasă fiii, a insistat viceprimarul din Dnipro.

„Oricum ar fi, ei sunt copiii cuiva!", a spus oficialul ucrainean.

Autorităţile ucrainene sunt dispuse să ajute la transportarea corpurilor neînsufleţite ale soldaţilor ruşi în Rusia, a mai declarat Lâsenko.

Rusia ar fi pierdut în jur de 19.800 de soldați (uciși, răniți, capturați) în doar 7 săptămâni, de la declanșarea războiului în Ucraina, potrivit ultimului bilanț publicat miercuri de Armata Ucrainei. Cifrele prezentate de Ucraina nu pot fi verificate independent, în condițiile date, și trebuie privite cu un grad de scepticism.

Armata Rusiei și-a publicat ultimul bilanț în 25 martie, când a susținut că pierderile sale se cifrează la 1.351 de militari de la începutul ofensivei în Ucraina în 24 februarie, în timp ce un bilanţ precedent consemna la 2 martie 498 de soldaţi ucişi.