​Politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk nu a avut niciodată o relație „de culise” cu Rusia, a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de TASS.

Dmitri PeskovFoto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

„Părerile lui Medvedciuk în favoarea construirii unor relații de parteneriat normale, reciproc avantajoase între Ucraina și Rusia sunt binecunoscute. Această poziție a fost întotdeauna deschisă, Medvedciuk nu a avut niciodată relații în culise cu Rusia”, a declarat miercuri Peskov în timpul unei conferințe de presă.

„Chiar dacă ipotetic ne-am imagina acest lucru, cu siguranță ar fi posibil să înțelegem că Medvedciuk ar fi părăsit teritoriul Ucrainei înainte de începerea unei operațiuni militare speciale. După cum vedem, el nu a făcut acest lucru”, a menționat Peskov cu privire la faptul că deputatul ar fi un apropiat al Kremlinului.

Rusia spune că îi este recunoscătoare lui Viktor Medvedciuk

„Medvedciuk a fost întotdeauna pentru pace, întotdeauna pentru pace, s-a opus războiului, împotriva extinderii conflictului din Donbas. Apropo, dacă la un moment dat aceste idei ale lui și ale partidului său ar fi fost luate în considerare în politica de stat a Ucrainei, atunci nu ar exista nicio operațiune militară”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Peskov a spus totuși că Federația Rusă și autoritățile din Donbas, „desigur, îi sunt foarte recunoscătoare lui Medvedciuk pentru organizarea schimbului de deținuți în ultimii ani și [pentru] rezolvarea altor probleme umanitare în care a fost implicat”.

Comentariile lui Dmitir Peskov vin după ce marți seara președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus Moscovei să i-l dea la schimb pe deputatul și omul de afaceri ucrainean pentru ucrainenii aflați în captivitate în Rusia.

„Propun Federației Ruse să îl schimbe pe acest bărbat cu băieții și fetele noastre care se află în prezent în captivitate în Rusia”, a declarat Zelenski într-o înregistrare video postată pe canalul său de Telegram.

„În privinţa schimbului evocat cu atâta ardoare şi plăcere de către diverse personalităţi de la Kiev, (Viktor) Medvenciuk nu este un cetăţean rus, el nu are nicio legătură cu operaţiunea militară specială (în Ucraina), este un politician străin”, a răspuns Dmitri Peskov.

Cine este Viktor Medveciuk, un apropiat al președintelui Vladimir Putin

Medvedciuk care a fost ținut în arest la domiciliu din mai, a fost vizat inițial de acuzații de trădare într-un caz care a crescut tensiunile dintre Moscova și Kiev. În octombrie, procurorii au anunțat că el este acuzat și de colaborare pentru finanțarea forțelor separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei.

El a fost arestat marți de către Serviciul de Securitate al Ucrainei după ce a fugit din arestul la domiciliu în luna februarie.

Viktor Medvedciuk era în 2021 al 12-lea cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată de revista Forbes la 620 de milioane de dolari, aceasta amintind de asemenea că președintele rus Vladimir Putin este nașul fiicei sale.

El este fondatorul partidului pro-rus „Platforma de opoziţie-Pentru viaţă”, care avea aproximativ treizeci de deputaţi în parlamentul ucrainean înainte de a fi interzis în martie, după invazia rusă.

Un membru al partidului său și fost consilier local a fost numit de ruși primar al orașului Mariupol, ocupat în mare parte de forțele armate ale Rusiei.

Medvedciuk a fost sancționat de SUA în 2014 „pentru că a amenințat pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei și pentru subminarea instituțiilor și proceselor democratice ale Ucrainei”.

„Nu aș spune că suntem foarte apropiați, dar ne cunoaștem bine”, a spus în 2019 Vladimir Putin despre politicianul ucrainean.

„El a fost șeful de cabinet al fostului președinte al Ucrainei Leonid Kucima și tocmai în această calitate mi-a cerut să iau parte la botezul fiicei sale. Conform tradiției ortodoxe ruse, nu poți refuza o astfel de cerere”, a precizat liderul de la Krelmin.