Forțele armate ale Rusiei au început să încerce să atragă recruți printr-o campanie care promite „contracte pe termen scurt”, unii utilizatori ai rețelelor de socializare notând că aceasta este de fapt onestă dat fiind numărul mare de soldați ruși uciși în Ucraina.

Recruți ruși după primirea uniformelor în MoscovaFoto: Dreamstime

Armata ucraineană estima miercuri dimineața la aproximativ 10.800 numărul de soldați ruși uciși de la declanșarea războiului de către președintele Vladimir Putin pe 24 februarie, acestora adăugându-li-se numeroasele tancuri, blindate și alte echipamente rusești distruse în cele 49 de zile de lupte.

Amintim totuși că cifrele prezentate de Ucraina nu pot fi verificate independent și trebuie privite cu un grad de scepticism.

Cert este că forțele armate ruse au început să încerce să atragă noi voluntari pentru diversele lor ramuri prin oferirea de „contracte pe termen scurt”, informația fiind sesizată pe Twitter de jurnalistul Kevin Rothrock de la Meduza, un site fondat de jurnaliști independenți ruși.

Acesta notează că „bănuiesc că toate contractele sunt pe termen scurt când ești carne de tun”.

Un alt utilizator comentează la postarea sa că „se pare că este o campanie pe termen scurt pentru fiecare soldat rus. Prin urmare este chiar onest să spui în avans recrutului că va muri în curând”.

Soldații ruși, demoralizați și fără experiență de luptă

Serviciul de informații ale Marii Britanii afirmau la sfârșitul lunii martie că soldații ruși sunt tot mai demoralizați, ajungând să-și doboare propriile avioane.

Am văzut soldați ruși – lipsiți de arme și moral – refuzând să execute ordinele, sabotându-și propriile echipamente și chiar doborându-și accidental propriile aeronave”, afirma Sir Jeremy Fleming, șeful Centrului Guvernamental de Comunicații din Marea Britanie.

Un soldat german care luptă pentru Ucraina a declarat sâmbătă pentru televiziunea ZDF că „mulți soldați ruși sunt fără experiență, trimiși parcă pe post de momeală”.

Acesta a relatat că unitatea în care luptă a arestat și prizonieri de război ruși, bărbatul afirmând că mulți dintre ei sunt lipsiți de experiență.

Parcă „cu o săptămână înainte au pus mâna pentru prima dată pe o armă. Aici, în prima linie, sunt oameni fără experiență care sunt practic trimiși în față ca momeală”, a declarat el pentru televiziunea germană.

Alex Kovzhun, odată consilier al fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko, spunea într-un interviu acordat The Guardian pe 4 martie că soldații ruși trimiși în Ucraina pot fi împărțiți în două categorii: „sunt tinerii recruți care sunt speriați de nu mai știu de ei. Și apoi sunt tipii de carieră care au luptat în Siria și Donbas”.

Se crede că majoritatea atrocităților comise de armata rusă în Ucraina au fost făcute de soldații de carieră care au luptat în Siria și mercenarii grupului Wagner, armata privată a Kremlinului.

Rusia caută recruți pentru a-și înlocui pierderile din Ucraina

Un înalt oficial american a declarat pentru CNN în cursul weekendului că Statele Unite au văzut indicii că Rusia caută să recruteze „peste 60.000 de soldați” între noi recruți și mobilizarea rezerviștilor pentru a-și întări forțele de invazie.

Oficialul a mai spus că SUA nu au văzut deocamdată „întăriri proaspete, bine antrenate, complet înarmate” gata să întărească grupurile tactice de batalioane rusești epuizate.

Grupul Wagner a început la rândul său încă de la începutul lunii martie să recruteze mercenari pentru războiul din Ucraina, serviciile britanice de informații afirmând la sfârșitul lunii trecute că grupul de mercenari a fost desfășurat în estul Ucrainei.

Pe 31 martie președintele rus Vladimir Putin a semnat ordinul de înrolare a 135.000 de recruți, ministerul Apărării de la Moscova susținând însă la momentul respectiv că mobilizarea nu are nimic de-a face cu războiul din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.